15 Sep 2014

Garis Merah Kewangan

 
 
Lebih tinggi kuasa kereta, lebih tinggi garisan merah. Lebih kerap dipandu sehingga hampir garisan merah, lebih pendek umur enjinnya.
Atas sebab itu, tak ramai yang maksimumkan penggunaan enjin kereta pada setiap masa untuk elakkan enjin cepat rosak.
Garis merah kewangan kita pula bagaimana?
Saya sendiri tak pernah fikir pun pasal garisan merah kewangan ini. Pinjaman peribadi, kad kredit, pinjaman kenderaan dan sebagainya telah membuat garisan merah palsu pada kedudukan kewangan saya selama ini. Saya sering serahkan pada pihak yang bakal memberi saya pinjaman untuk tentukan saya layak atau tidak. Jika saya layak, maknanya saya mampu. Demikianlah prinsip yang saya telah guna selama ini. Prinsip yang buat saya melangkaui garis merah kewangan saya yang sebenar.
Sekarang ini, saya sedang berusaha mencari garis merah kewangan saya yang sebenar. Sukarnya yang amat!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 Sep 2014

Tanah Tumpah Darahku Terbiar

Abah saya dulu kerja sebagai polis di Singapura. Selepas isteri pertama Abah meninggal dunia pada tahun 1969, Abah balik ke Melaka bersama dengan 8 orang anak.
Pada tahun 1971, Abah saya, duda anak lapan telah berkahwin dengan Mak. Mak pula janda anak seorang. Janda jumpa duda.... lahirlah saya dan dua orang lagi.
Masa di Melaka,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Sep 2014

Wasiat Bahagian Kedua

Dah lama tak menulis di sini. Tak sedar dah dekat sebulan. Ok.. ini sambungan kepada Wasiat Bahagian Pertama. Bahagian kedua ni saya nak tulis jawapan kepada soalan yang saya tulis sendiri di bahagian pertama tu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Aug 2014

Wasiat Bahagian Pertama

Pemergian Arwah abang saya tanpa meninggalkan balu dan anak telah menyedarkan saya betapa pentingnya ilmu dan pengetahuan tentang wasiat, hibah dan faraid. Setelah habis saya kaji nanti, saya akan kongsikan di blog ini. Setakat ini yang saya tahu ialah saya sendiri tidak layak mendapat sebarang pusaka Arwah kerana saya berlainan ibu dengan Arwah dan wasiat kepada bukan waris ada had tertentu.
Persoalan lain antaranya adalah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 Aug 2014

Selamat Berangkat Ke Dunia Baru

Tolong mandikan, kapankan, solatkan dan kebumikan. Itu sahaja yang mampu kita lakukan buat kali terakhir sebelum jasad hilang dari pandangan di dalam liang lahad.

Semoga Allah mencucuri rahmat atas roh abang saya Rahim bin Ahmad yang telah pergi pada jam 8.15malam Ahad 3 Ogos 2014.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Aug 2014

Bang Aim di ICU

Sudah 4 hari Bang Aim tidur di sini. Raya paling suram buat kami sekeluarga. Biasanya Bang Aim yang akan jadi ketua konvoi beraya. Raya kali ini tak sempat jumpa pun dia lagi. Masa dia dibawa ke hospital, saya di Melaka. Baru beberapa minit bertolak dari Melaka menuju ke Segamat, dapat SMS maklumkan Bang Aim di ER Hospital Selayang. Oleh kerana Bang Aim memang dah selalu ditahan di hospital, berita tersebut tidaklahmenyebabkan saya berpatah balik ke KL.
Rupa-rupanya, kali ini teruk benar nampaknya. Hampir semua organ penting telah rosak akibat jangkitan kuman. Saya sendiri tidak tahu secara tepat apa punca sebenar kerana tak mahu bebankan kakak saya untuk ulang semula apa yang dia telah ceritakan pada orang lain. Yang saya tahu sekarang ni Bang Aim perlukan bantuan mesin dialisis 24 jam kerana buah pinggang sudah tidak berfungsi sepenuhnya. Mesin lain pun ada juga tapi saya tak pasti untuk apa.
Di ICU ini, kesempatan untuk kita melawat pesakit adalah amat sedikit. Masa melawat singkat dan bilangan pelawat pada satu masa pula dihadkan kepada 2 orang sahaja. Kali pertama saya dapat lawat, nampak jelas mata Bang Aim sangat kuning. Hati dia memang dah lama patut dibedah tetapi oleh kerana Diabetis yang tinggi, tak mungkin ia boleh dibuat. Disebabkan masalah pada hati inilah yang buat mata jadi kuning. Sekarang ni, mata yang kuning itu sudah tidak kelihatan lagi kerana mata beliau telah tertutup rapat.
Harapan untuk Bang Aim sembuh sangat kecil. Doktor telah cuba sedaya upaya namun hanya Allah swt saja tempat kita berserah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 Jul 2014

Bukan Milik Aku Lagi

 
Tuan yang baru sudah bayar penuh pada petang Jumaat yang lepas. Dia bank in ke akaun pinjaman saya di Maybank sebanyak RM63,000.00 tanpa melihat sendiri kereta ini! Sebenarnya yang beli ni ibu saudara kepada seorang rakan sepejabat saya. Terima kasih buat Pakli. Mak Usu dia beli berdasarkan recommendation dia semata-mata. Kenapa dia tak datang tengok kereta dulu? Sebab dia tinggal di Kedah dan saya di Selangor. Minggu depan dia akan datang ke sini untuk bawa balik.
Oleh kerana saya baru beli kereta ini setahun yang lepas (dan saya juga macam majoriti pembeli kereta yang lain, buat pinjaman seberapa panjang yang boleh) maka
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...