8 Aug 2014

Wasiat Bahagian Pertama

Pemergian Arwah abang saya tanpa meninggalkan balu dan anak telah menyedarkan saya betapa pentingnya ilmu dan pengetahuan tentang wasiat, hibah dan faraid. Setelah habis saya kaji nanti, saya akan kongsikan di blog ini. Setakat ini yang saya tahu ialah saya sendiri tidak layak mendapat sebarang pusaka Arwah kerana saya berlainan ibu dengan Arwah dan wasiat kepada bukan waris ada had tertentu.

Persoalan lain antaranya adalah berkenaan....
Hulum Wasiat kepada waris?
Wang gratuiti terbitan kerana meninggal dunia semasa masih dalam perkhidmatan kerajaan?
Takaful/insurans nyawa?
Mrta rumah?
Hutang piutang?
Duit sumbangan orang ramai?
Bantuan urus jenazah kakitangan kerajaan?
Anak angkat?
Ibu tiri?
Cukai pendapatan?
Zakat?

Oooooo. . Pening oooo. Soalan saya kepada beberapa perunding wasiat tidak dijawab terus kerana perlukan kajian dibuat terlebih dahulu.

Kalau kita benar - benar yakin yang kita akan mati pada bila-bila masa, sudah pasti kita akan jadi sangat bimbang jika kita masih belum sediakan wasiat.....macam saya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 Aug 2014

Selamat Berangkat Ke Dunia Baru

Tolong mandikan, kapankan, solatkan dan kebumikan. Itu sahaja yang mampu kita lakukan buat kali terakhir sebelum jasad hilang dari pandangan di dalam liang lahad.

Semoga Allah mencucuri rahmat atas roh abang saya Rahim bin Ahmad yang telah pergi pada jam 8.15malam Ahad 3 Ogos 2014.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Aug 2014

Bang Aim di ICU

Sudah 4 hari Bang Aim tidur di sini. Raya paling suram buat kami sekeluarga. Biasanya Bang Aim yang akan jadi ketua konvoi beraya. Raya kali ini tak sempat jumpa pun dia lagi. Masa dia dibawa ke hospital, saya di Melaka. Baru beberapa minit bertolak dari Melaka menuju ke Segamat, dapat SMS maklumkan Bang Aim di ER Hospital Selayang. Oleh kerana Bang Aim memang dah selalu ditahan di hospital, berita tersebut tidaklahmenyebabkan saya berpatah balik ke KL.
Rupa-rupanya, kali ini teruk benar nampaknya. Hampir semua organ penting telah rosak akibat jangkitan kuman. Saya sendiri tidak tahu secara tepat apa punca sebenar kerana tak mahu bebankan kakak saya untuk ulang semula apa yang dia telah ceritakan pada orang lain. Yang saya tahu sekarang ni Bang Aim perlukan bantuan mesin dialisis 24 jam kerana buah pinggang sudah tidak berfungsi sepenuhnya. Mesin lain pun ada juga tapi saya tak pasti untuk apa.
Di ICU ini, kesempatan untuk kita melawat pesakit adalah amat sedikit. Masa melawat singkat dan bilangan pelawat pada satu masa pula dihadkan kepada 2 orang sahaja. Kali pertama saya dapat lawat, nampak jelas mata Bang Aim sangat kuning. Hati dia memang dah lama patut dibedah tetapi oleh kerana Diabetis yang tinggi, tak mungkin ia boleh dibuat. Disebabkan masalah pada hati inilah yang buat mata jadi kuning. Sekarang ni, mata yang kuning itu sudah tidak kelihatan lagi kerana mata beliau telah tertutup rapat.
Harapan untuk Bang Aim sembuh sangat kecil. Doktor telah cuba sedaya upaya namun hanya Allah swt saja tempat kita berserah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 Jul 2014

Bukan Milik Aku Lagi

 
Tuan yang baru sudah bayar penuh pada petang Jumaat yang lepas. Dia bank in ke akaun pinjaman saya di Maybank sebanyak RM63,000.00 tanpa melihat sendiri kereta ini! Sebenarnya yang beli ni ibu saudara kepada seorang rakan sepejabat saya. Terima kasih buat Pakli. Mak Usu dia beli berdasarkan recommendation dia semata-mata. Kenapa dia tak datang tengok kereta dulu? Sebab dia tinggal di Kedah dan saya di Selangor. Minggu depan dia akan datang ke sini untuk bawa balik.
Oleh kerana saya baru beli kereta ini setahun yang lepas (dan saya juga macam majoriti pembeli kereta yang lain, buat pinjaman seberapa panjang yang boleh) maka
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 Jul 2014

Tumpuan Pada Novel Terpakai

Tumpuan Pada Novel Terpakai

Selepas 2 minggu www.jualbelibukuterpakai.biz beroperasi, Alhamdulillah dapat sambutan menggalakkan. Sudah ada beberapa repeat customer. Seperti yang dijangka, 99% jualan yang dibuat adalah novel terpakai Bahasa Melayu. Saya ada terima tawaran untuk bekerjasama dengan seseorang yang sedang berada di UK untuk membeli buku-buku terpakai di Amazon UK. Tetapi saya tidak bercadang
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 Jul 2014

Baru Separuh

Nampaknya blog ni dah mula nak buat perangai lama balik.....ehh..bukan blog ni tapi tuan punya blog. Dah mula lambat update. Mentang-mentanglah sibuk dengan www.jualbelibukuterpakai.biz tu. Memang sibuk gilalah. Nak update tajuk dalam web pun tak habis lagi. Separuh daripada novel yang dalam gambar di
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Jul 2014

Honda Jazz Hybrid 2013 Untuk Dijual

 
Untuk Dijual!!!
Honda Jazz Hybrid 1.3
Tahun 2013
Sparkling Brown
Servis Percuma 3 Tahun/60,000km
Percuma Parts and Labour (minyak hitam, oil filter, plug semua Honda bagi free!!)
Tinted Dipasang oleh Honda
(bukan kedai accessories Cap Ayam)
Spoiler Bonet Dipasang Oleh Honda
(juga bukan kedai accessories Cap Ayam)
 
 


Mileage pada 7.00 pagi 4 Julai 2014
 



Makluman Pakej Servis Percuma
 




Surat Akuan Servis Percuma 3 Tahun atau 60,000km
 


Rekod Servis - Tak Pernah Miss
(Percuma tu... kalau ada miss juga tak tahulah)


 
Soalan Paling Penting
 
 
 
Berapa harganya nak jual ni?
 
RM63,000 ono
 
 
Apa maksud "ono" tu?
Or Nearest Offer daaaaaaa
 
Kenapa Nak Jual?
 
Sebab minggu lepas saya pergi bengkel kurangkan hutang dan kereta kedua sangat perlu untuk saya jual dahulu kerana keadaan kewangan yang seolah-olah kita berdiri dalam kolam renang dan airnya di paras dahi kalau kaki tak jengket. Masih boleh bernafas kalau kaki dijengketkan tapi penatlah sebab tak larat nak berjengket 24 jam.
 
Berminat?
 
Pukul telefon 013-6741585
 
Tak Minat?
Share post ini lah.. tolonglah kawan awak ni sikit. Percuma je kan.
 
Terima kasih banyak-banyak
 
 
Apa perasaan saya sekarang?
Rasa macam nak nangis.
 
Sekian.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...