10 Aug 2016

Angan-angan


Bawah ni plan asal


Yang ini pulak...plan yang diangan-angankan untuk dibuat.













Lukisan 3D layout asal



Layout 3D Cadangan tambahan

















Maaf sebab gambar tak ikut skala yang sama.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hari Pertama

Hari pertama pada 8 Ogos 2016. Bermula dengan tanggalkan wall tiles di dapur.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sebelum Sentuh

Gambar sebelum mula renovation. Renovation bermula pada 8 Ogos 2016.


Belakang


Depan


Sliding Folding Door


Pintu Utama


Ruang Tamu Arah Dalam Sebelah Kiri


Ruang Tamu Arah Dalam Sebelah Kanan


Ruang Tamu Arah Luar Sebelah Kiri


Ruang Tamu Arah Luar Sebelah Kanan


Depan Tangga


Dapur Arah Belakang


Dapur Arah Depan


Laman Belakang


Bilik Tetamu


Porch Kanan


Porch Kiri
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Jun 2016

Orang Muda

Ada kakitangan pejabat saya ini yang mampu bayar RM15 ribu untuk deposit rumah. Saya sangat respek dengan dia. Kakitangan sokongan pun mampu kumpul duit semasa masih muda.

Saya semasa muda?

Dulu saya beli rumah sebab deposit cuma RM1 ribu sahaja dan boleh buat loan 100%. Kalau kena deposit banyak macam sekarang, tak beli rumah lah saya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 Mar 2016

Cemerlang Eh

Setelah hampir 17 tahun

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Mar 2016

Kunci Cressida

Akhirnya dah terima kunci Cressida pada 1 Mac 2016.....

Nak jual ke nak duduk?

Kalau nak jual, ada ke yang nak beli dengan harga RM900,000.00?

Kalau nak duduk, mana nak korek minimum RM25,000.00 untuk grille, lampu, kipas, kabinet dapur, awning, ubahsuai kecil dan sebagainya?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23 Feb 2016

Kenduri Duit Rumah

Beberapa minggu lepas saya pergi kenduri kahwin. Saja je bertanya dengan saudara mara tuan rumah berapa kos buat majlis tu kerana majlis dibuat di dewan yang memang dibina khas untuk kenduri kahwin. Jawapan yang diberi ialah RM30,000.00 untuk 1500 tetamu. Pakej lengkap dengan sewaan dewan dan hiasan ikut tema, meja dan kerusi, pelamin serta yang penting sekali makanan. 

RM30,000.00 untuk jadi raja sehari!

Belum masuk lagi kos cenderahati untuk tetamu. Kalau 1500 x RM2 pun dah RM3,000.00. Jurukamera pun kena upah orang lagi RM2,000.00 Jumlah semua RM35,000.00 semata-mata kerana nak ikut budaya kita yang suka buat kenduri kahwin besar-besar. Makin lama makin besar kenduri yang dibuat sekarang ni. Dulu kalau ada 5 khemah dah dikira besar. Sekarang ni minima 8 khemah!

Point yang saya nak sebut ialah :-

1)   Hantaran makin tinggi sebab nak buat kenduri besar-besaran
2)  Anak-anak jadi lambat kahwin sebab ambil masa lama nak kumpul duit hantaran tinggi tu.
3)  Ada yang buat pinjaman peribadi sebab nak kahwin cepat. Anak dah 4 masih tak habis lagi bayar loan.
4)  Mengeluh gaji anak-anak tak cukup sekarang ni tapi tetap nak bebankan mereka bila mereka nak kahwin.
5)  Kalau mampu simpan RM1,000/bulan pun kena ambil masa dekat 3 tahun untuk kumpul RM35,000.00.
6)  Kumpul duit sebanyak itu untuk dihabiskan dalam majlis satu hari sahaja!
7)  Habiskan duit sebanyak itu untuk gembirakan hati siapa?
8)  Contoh kos kenduri RM35,000.00 ini untuk sebelah pengantin perempuan sahaja. Kalau sebelah lelaki pun buat sebesar yang sama macamana? Dah boleh beli sebiji flat di taman wilayah selayang secara tunai!
9)  Hasil dari "kutipan" sumbangan tetamu yang datang boleh cover balik ke kos kenduri tu? Kalau dapat 50% pun dah cukup tinggi tu.

Kesimpulannya ialah, buat kenduri ringkas cukuplah.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...