14 Jul 2015

Salam Eidul Fitri Dari Si Hijau

Raya dah dekat. Biasanya dekat nak raya ni saya akan ditugaskan oleh isteri saya untuk menukar wang kertas di bank untuk dijadikan duit raya. Tahun ini tidak lagi. Bukan bermaksud kami tak bagi duit raya dah tetapi kami dah buat tabung khas untuk simpan duit RM5, RM10 dan RM20 sejak awal tahun lagi. Sebenarnya saya cuma teruskan simpanan sihijau (Duit RM5). Isteri saya yang simpan wang kertas RM10 dan RM20 hehehe.

Jadi...buat pertama kali dalam sejarah hidup saya nak berhari raya....tak perlu guna duit gaji terkini untuk bagi duit raya.....Alhamdulillah.

Sebut pasal gaji, bulan ini gaji gomen dah dapat awal. 9 hb dah masuk dah. Bulan depan...hujung bulan baru masuk seperti biasa. Kalau tak beringat....konfom makan serdak kuih lah 2 minggu lepas raya nanti. Itupun kalau ada lagi lah. Oleh yang demikian.....saya dah bertekad untuk tidak guna duit gaji yang telah diterima awal ini selagi belum 25hb iaitu tarikh ia patut masuk ke akaun jika bukan kerana nak raya ni. Gaji bulan lepas yang masih ada dalam akaun gaji telah dipindahkan ke akaun yang lain. Jadi, sekarang ni saya akan hanya gunakan duit di akaun yang bukan akaun gaji itu. Doakan semoga saya Berjaya!

Selamat Menyambut Eidul Fitri.
Maaf Zahir Batin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Jul 2015

Layak Lawan Mampu

  • Mei 1995 - Tamat belajar kat Universiti
  • Jun 1995 - Mula bekerja - Alhamdulillah grad di zaman ekonomi Malaysia sedang melonjak naik.
  • Ogos* 1995 - Mintak duit Mak untuk beli motor.
  • Jun* 1996 - Jual motor...beli kereta Proton Saga Aeroback second hand. Gaji RM1800 - bayar kereta RM636! Faedah pinjaman kereta setinggi 7.25% masa tu tetapi tempoh bayaran 5 tahun sahaja maksimum.
  • Julai* 1996 - Mohon kad kredit dengan Citibank. Pertama kali guna untuk beli kamera dan Sony Walkman berharga hampir RM500 - bayar minimum baru RM50 je kan.

* tak ingat bulan sebenar

 Kesilapan pertama saya - ikut nafsu beli kereta. RM636 daripada RM1800....itu 35% daripada gaji kasar yang belum tolak EPF lagi. Minyak? Kos selenggara?

Kesimpulannya - layak dapat pinjaman tidak bermakna anda mampu!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30 Mar 2015

Berhabuk

Errr....siapa ada vakum? Nak pinjam. Berhabuk gila blog ni huhuhu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 Feb 2015

Tok Guru Nik Aziz Meninggal Dunia

9.40  malam 12 Februari  2015.

Semoga Allah  permudahkan jalan beliau ke  syurga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 Nov 2014

Kriket Sdara - Perlawanan Sulong!

Perlawanan Persahabatan pertama sebagai satu pasukan SDARA pada 8 November 2014 di KTJ Mantin
 
Pagi - SDARA vs SMACK
 
 
Kalah! Batting sekejap saja. 3 ke 4 runs in 2 overs kot. Hampir semua batting below par kecuali Shahir yang stay lebih kurang 10 overs dan dapat 25 runs. Final Result SMACK 106 - Sdara 86
 
Tengok gaya dari 2 gambar batting macam bola ke boundaries je kihkihkih. Gaya jelah.
 



Bawah ni pulak gambar aksi sebagai wicket keeper. A job I love so much walaupun sangat memenatkan dan perlu fokus yang tinggi.
 




 
Boleh lagi diving sikit-sikit hehehe



Sebelah petang pula Sdara vs Assak. Game yang ni Sdara menang dengan 8 wicket. Tak ada gambar semasa aksi kerana cameraman Smack dah balik.

 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

29 Oct 2014

Bank Hitam

Dulu....Saya pernah cuba buka akaun simpanan di sebuah bank terkemuka di Malaysia. Rupanya saya telah disenaraihitamkan oleh bank tersebut kerana menjadi penjamin kepada orang yang tak reti bayar hutangnya.

Tahun lepas, masa saya beli kereta, jurujual kereta tersebut telah menghantar permohonan pinjaman kereta saya ke bank tersebut. Saya biarkan sahaja. Takkan saya nak beritahu saya ni bawah senarai hitam. Lagipun, saya pun nak tahu juga kot kot dah jadi putih balik ke. Tak lama lepas hantar permohonan, jurujual kata boleh dating tandatangan perjanjian kerana pinjaman kereta saya dah lulus. Wahhh.. saya sudah tidak hitam lagi...yehaaaa. Sekarang ni, pinjaman tersebut saya dah selesaikan dah pun sebab saya dah jual semula kereta yang saya beli tu.

Oleh kerana saya yakin saya dah jadi putih, saya bercadang nak buka akaun semasa di bank tersebut sebab ramai orang yang berurusan secara online menggunakan khidmat bank tu. Dah lama cadang pun tapi baru hari ini sempat hantar borang buka akaun. Itupun isteri saya yang hantarkan. Tengahari tadi dapat sms daripada isteri saya...Saya masih hitam lagi rupanya!

Betul kata orang....bank buat duit dengan cara bagi orang pinjam duit, bukan dengan duit yang orang simpan. Bagi pinjaman akan dapat pulangan melalui keuntungan atau faedah. Bagi orang simpan duit, bank kena bayar keuntungan atau faedah pada penyimpan pula. Lagipun, akaun simpanan atau semasa ni biasanya tempat duit duduk sekejap sahaja. Hari ini masuk gaji, kalau lepas seminggu masih ada separuh dalam akaun.... itu dah boleh jadi salah satu benda pelik di dunia kihkihkih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28 Oct 2014

Kaya Hartanah?

Tahun 90an dulu, ramai yang gila main saham. Beli saham tanpa modal pun ada kerana masa tu ramai yang main kontra. Hari ini beli RM1, lepas seminggu jual balik RM2. RM1 yang asal tu tak ada pun lagi dalam akaun. Tiba-tiba gawat ekonomi datang. Beli RM1 jadi 20 sen. Ramai yang terduduk.

Sekarang ini, sudah tidak boleh labur dalam bursa saham tanpa duit dalam akaun macam dulu-dulu. Jadi tak banyak sangat orang yang cerita pasal jadi kaya tanpa modal main saham.

2010an pula, sektor hartanah pula ada banyak insentif hingga ada yang beli rumah tanpa modal. Ramai yang beli beli beli bagaikan harga semua hartanah yang kita beli masa dilancarkan itu pasti akan naik mencanak bila dah dapat kunci. Selagi ramai yang dalam mood beli beli beli ini, selagi itulah pemaju akan tingkatkan harga jualan.

Beli untuk tinggal sendiri tidak ada kesan sangat. Dapat kunci nanti, duduklah rumah baru.

Beli untuk jual balik? Anda yakin harga akan naik sampai bila-bila? Anda yakin ada yang akan beli dari anda 2/3 tahun akan datang?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...