26 Dec 2006

Langkawi

Bosan betul masa kat Langkawi. Nasib baik rokok murah haha. Habis jer mesyuarat, semua orang tinggalkan aku sorang-sorang. Semua tak sabar-sabar nak masuk Ismail Group, Ram's, Zeno, Langkawi Silk etc. Yang naik teksi ke Idaman Suri pun ramai juga. Aku.... pergi jugak kedai-kedai tu tapi aku lebih banyak duduk tengok gelagat orang kerajaan habiskan bonus mereka haha.

Jalan kaki sorang-sorang ternampak kedai Game-Boy. Mainan kawalan jauh seperti helikopter, kereta lumba dan bot ada juga. Bini aku pesan kalau ada PS2 murah kat sana, bolehlah belikan untuk anak-anak. PS2 memang ada, tapi tak murah pun. Yang murah, game jenis pakai katrij macam yang aku pernah main 20 tahun lepas. Tanya harga... RM45. Aku yang tak pandai nak tawar harga ni terus suruh minah tu test. Cuba-cuba main benda tu kejap... terus beli. Selamat duit aku. Tak yah keluar duit banyak-banyak untuk PS2.

Masa nak balik, semua orang yang naik satu flight dengan aku pesan nak check in sekali. Dorang anggap aku bawak barang tak banyak dan nak menumpang barang dorang yang akan terlebih berat tu. Silap banyak lah. Aku punya coklat jer dekat 15 kg haha.
Masa check-in, kena bebel dengan minah MAS. "Lain kali kalau membeli tu kena beringat-ingat". Purata untuk 7 orang yang chek-in sekali tu terlebih 5.85 kg seorang. Mujur minah tu lambat lagi datang bulan (agak aku lah haha), tak kena bayar pun. Tapi aku tetap jadi mangsa kena angkatkan beg dorang yang kecik-kecik yang dah tak boleh nak masuk kargo.

Walaupun pemergian aku ke Langkawi kali ni adalah yang paling membosankan, aku jadi gembira bila tengok anak-anak aku main game murah tu. Siapa yang tak suka, kalau kejap-kejap dengar kata-kata si Abang.... "Abang sukalah... bestlah main game ni Ayah... Sayangggg Ayah". Selalunya kalau aku nak keluar, Abang salam jer. Sejak dapat game ni, dia siap peluk sekali haha. Balasan aku pada dia ialah.... "Kalau Abang tak nak pergi sekolah lagi macam tahun lepas, Ayah buang game ni!"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 Dec 2006

CINTA 2

Waktu pejabat di hujung-hujung tahun macam sekarang, aku sibuk selesaikan kerja aku yang telah aku kumpul sepanjang tahun.
Komen-komen korang aku tak sempat nak balas satu-satu.
Malam-malam pulak aku sibuk tengok Sukan Asia.
Aku benci tengok Sukan Asia kat RTM tapi aku tetap tengok juga.
Tapi aku sempat tengok filem CINTA... memang bagus! Cerita melayu terbaik pernah aku tengok kat pawagam. Kali pertama dulu, Sembilu. Nyesal sampai sekarang aku tengok cerita tu. Filem CINTA ni kali kedua aku tengok cerita melayu kat panggung! Rasa macam nak tengok lagi...
Aku hampir-hampir babikan seorang perempuan dalam panggung macam Sinaganaga. Mentang-mentang dia tengah tengok buat kali yang 47 agaknya, kalau boleh semua babak dia nak cerita kat kawan dia.
19 hingga 22 Disember ni aku akan ke Langkawi. Bukan bercuti, tapi bermesyuarat sambil bercuti. Kalau kebetulan korang pun ada kat sana time tu, jom jumpa! Mesyuarat tu ada 3 je lelaki. Lagi 2 orang bawak bini. Nampak gaya aku akan jadi supir kat sana! Bawak bini orang dan mak orang yang tak bawak famili pergi Idaman Suri hahaha.
Terima kasih.

ps - rasa macam nak bukak blog lain je tahun depan sebab nak masuk kategori weblog baru terbaik lagi haha.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 Dec 2006

Akhbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 Dec 2006

CINTA



Banyak betul blog yang buat ulasan filem Cinta. Kalau korang nak baca, bukak blog Sinaganaga. Dari blog dia, korang boleh pergi ke blog lain yang ulas filem yang sama. Dari blog yang ko klik kat blog Naga tu, ko akan dapat link ke blog yang lain pulak yang ulas benda yang sama.

Aku pun nak ulas jugak.

"Jom cuti esok, kita tengok CINTA" aku sms bini.

Bini aku memang malas taip sms. Dia call balik.

"Minggu ni sibuk banyaklah, minggu depan lepas chek perot kita pergilah"

Arghhhhh.... lambat lagilah ulasan aku, maaf ya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Dec 2006

Gambar-gambar

Sekitar makan-makun 25 November 2006


Tukang Masak aka Mak aku



Benda yang dimasak oleh Mak aku



Tahlil lepas Zuhor



Kakak dengan kek harijadi dia


*********************************


Lawatan ke SMART Tunnel pada 1 Disember 2006


Di bilik persediaan.. boot Phua Chu Kang, helmet, mask dan ear plug



Jalan masuk ke terowong yang dah siap



Dalam terowong yang dah siap



Terowong yang belum siap yang hendak dilawati



Masuk terowong guna keretapi



Dalam keretapi menuju ke Tunnel Boring Machine


Dan beberapa snap kemudian, bateri kamera aku pun tamat riwayat hidupnya! Arghhhh
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30 Nov 2006

Keputusan

Korang perasan tak tajuk entri aku sebelum ni "TESTING"? Kenapa aku pilih tajuk tu sedangkan aku sedang jawab Tag Amin Bakish, Mazudi dan Sastri? Sebab aku nak uji korang lah haha.

Hasil ujian aku tu ialah:-

Cuma Ontahsapo je yang dapat markah penuh sebab dia seorang je yang tulis no komen tanpa tambah apa-apa perkataan lain. Debik, Tiara, Syikin, Ungku Nor dan Halogamora dapat markah 3/4 penuh sebab mengikut arahan tapi ada menambah perkataan-perkataan lain seperti lalalala, suka menghisap dan muahahaha. Pegawai Khalwat dan Gitar Tong, aku bagi korang markah kosong hahaha. Buat yang lain, aku bagi markah kasihan 1/8 penuh dan pada yang ada sebut pasal hisap tu, aku tambah balik 1/8 lagi pada markah korang.

Walaupun Ontahsapo seorang je yang dapat markah penuh, ini tidak bermakna dia dapat no. 1. Oleh kerana aku yang jalankan ujian ini, terpulang pada aku nak bagi pada sesiapa pun kan? Jadi.... dengan kuasa menaip entri di blog ini yang ada pada aku dan bukan pada korang, aku umumkan, Mamarisyia adalah pemenangnya! Kenapa? Sila klik sini. Sudahlah dia sorang je yang datang rumah aku Sabtu lepas, dia kata aku lebih hensem di alam nyata dari dalam gambar hahahaha.

Ulangkaji - Apa akan terjadi jika tak baca arahan dengan betul?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28 Nov 2006

Testing

5 things I would do if I were a millionaire:
-bayar segala hutang piutang
-enjoy sakan
-jalan2 1 dunia
-jadi owner Liverpool
-abiskan semua duit tu sebelum mati.. anak-anak cari duit sendiri!

5 bad habits:
-suka menghisap
-buat kerje last seconds
-panas baran
-pemalu hahaha
-nak lelap susah, nak bangun lagi susah

5 things I hate doing:
-menipu
-bagi arahan
-diberi arahan
-pergi kerja
-lipat baju

5 things I regret doing:
- biarlah rahsia hahahaha
- biarlah rahsia hahahaha
- ajak korang datang makan
- mamarisyia sorang je datang
- biarlah rahsia hahahaha

5 fave toys or thing:
- remote control tivi.
- meja tetap aku kat kedai mamak tempat tengok bola
- MR tu tinggi orangnya
- Nasi mak aku masak tu abis licin
- Sila taip no komen sahaja di ruang komen!

5 people I choose to do this:
- kalau yang tak pernah kena tag tu, silalah tagkan diri sendiri. Aku tak suka nak mention nama sapa-sapa. Nanti ada yang jelez pulak aku tak sebut nama dia hahaha
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23 Nov 2006

Makan-makun

Hari ni hari gaji.

Esok aku cuti.

Sabtu ni nak buat makan-makan sikit kat rumah.

Ahad ni tournament bowling office.

Ehhhh.. jemput datang ya ke rumah aku. Mak aku nak masak nasi beriani 10 kilo ni. Kalau korang tak datang, sapa pulak yang nak habiskan nanti.

update: peta tak sempat nak buat. tapi boleh klik sini utk peta yg ada kat blog kawan aku. rumah aku dekat-dekat dengan surau tu ja.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

21 Nov 2006

Syawal Terakhir

Aku mengaku, aku memang tampan.
Aku sedar, aku memang segak.
Aku tahu, aku memang handsome.

Tak perlu ada yang maklumkan pada aku, aku memang dah lama perasan suka pada penampilan aku.

Akan tetapi..........

Sepanjang 2 tahun aku di sini, rakan sepejabat tidak pernah memuji secara terang-terangan. Yang anak dara jauh sekali lah nak meluahkan apa yang mereka rasa bila bertemu denganku.

Namun...

Pagi ini, ramai sungguh yang tersenyum dan memuji-muji diriku. Mereka berebut-rebut mengatakan, akulah jejak paling menarik di jamuan aidil fitri tadi. Boss aku yang sukar tersenyum itupun sesekali menjeling suka.

Salah ke kalau aku pakai baju melayu lengkap bersamping di jamuan hari raya? Tidak salah bukan. Tapi, kalau aku seorang sahaja yang berpakaian begitu sedangkan yang lain berpakaian pejabat seperti biasa? Arghhhhhhh Maluuuuuuuu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri ini kekal di sini hingga 29 Syawal. Entri biasa sila maju ke bawah

Sila klik pada ruang komen dan ucapkanlah Selamat Hari Raya buat tuan punya blog ini ya. Tak kira anda memang pengunjung setia blog ini atau yang tak berapa setia atau yang baru pertama kali terjumpa blog sebiji rambai ini, semua diwajibkan menulis ucapan tersebut. Yang ada blog tinggalkan jejak ke blog anda. Yang takda blog tapi ada nama, sekurang-kurangnya tinggalkan nama anda itu walaupun hanya sekadar huruf Ta. Yang takda nama, tak yah tinggalkan apa-apa sebab sedangkan hantu pun pun ada nama, inikan pulak anda. Kalau boleh, nama tu biarlah nama yang boleh bagi saya kenal siapa anda ya. Kalau dah memang yang saya tak kenal sekarang, gunalah nama seperti dalam kad pengenalan hahaha.
Peringatan sekali lagi ya... WAJIB bagi ucapan dan oleh kerana saya sedang baik hati sekarang, kalau nak ucap selamat pada orang lain pun boleh!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 Nov 2006

Lepas Rapat



untuk laporan sila klik sini.

Laporan versi aku? Takda. Harap maaf. Aku tak reti buat laporan sebab aku bukan wartawan. Yang pasti, mamat tukang jaga lap top ini, telah buat aku tak senang duduk. Dia telah secara tak sengaja memaparkan senarai calon-calon shortlisted untuk Weblog Baru Terbaik pada pusingan pertama penyampaian anugerah. Aku pula, secara tak sengaja telah ternampak senarai itu. Nasib baik aku dah makan banyak-banyak masa tu.

Dah dekat hujung majlis, barulah nama blog ini secara rasminya diumumkan sebagai calon-calon Anugerah Weblog Baru Terbaik. Tak sangka betul. Aku tahu OP yang calonkan aku sebab aku telah secara tak sengaja terjumpa senarai semua pencalonan beberapa hari sebelum hari kejadian. Tapi aku tak sangka pulak akan disenaraipendekkan haha. Bila diumumkan pemenangnya..... errr... frust jugak. Siapa yang tak nak menang kan hehe. Tapi, bila dipikir-pikirkan balik.... gila apa? Takkan blog aku ni blog baru terbaik yang wujud tahun ni kannn. Lega pun ada. Kalau aku menang... pasti ramai yang akan mengata juri pulak "Laaaa.. macam ni pun boleh menang ke?" Expectation semua yang singgah kat sini mesti akan jadi tinggi jugak kan. Blog baru yang menang kategori ini adalah Afro & Tapai. Tahniah buat mereka berdua. Sayangnya dorang tak datang hari tu.

Tengah dok layan kepala yang masih frust tak dapat anugerah yang sangat berprestij tu, aku dapat SMS....

Alhamdulillah, Abg R dan Kak C dah ok, syukur


Gembiranya aku! Abang dan kakak aku ni dah tak bertegur sapa lebih 2 tahun! Aku pernah cerita pasal adik beradik aku yang ada sayap kiri, sayap kanan kat entri Raya Sebiji Rambai dulu. Bila abang aku tengah sakit sekarang ni, barulah akhirnya mereka bertemu. Alhamdulillah. Lepas ni, kalau aku buat kenduri kat rumah aku, tak perlu lagi kena pastikan dorang berdua ni datang waktu lain-lain!

Ok.. berbalik kepada Rapat06.... apsal korang tak datang ek?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 Nov 2006

Chewiiii

Malam sebelum masuk asrama, aku tak dapat nak tidur.
Malam sebelum masuk U, aku sukar nak lelap.
Malam sebelum "dating" kali pertama dengan awek pertama, aku hanya lelap bila dah nak pagi.
Malam sebelum "dating" kali pertama dengan bini aku sekarang, aku rasa, aku tak tidor langsung.
Malam sebelum nikah, dok bayangkan pasal malam esoknya sampai pagi.
Malam sebelum masuk pertandingan bowling kali pertama dulu, aku cuma dapat lelap 3 jam sahaja.
Malam sebelum banyak lagi benda yang datang buat kali pertama dalam hidup aku, aku akan terkebil-kebil atas katil, pusing kiri, pusing kanan, terlentang, meniarap, pergi kencing tah berapa kali, cuba-cuba kacau bini aku...(kalau dia jadi segar, aku ajak "bersembang" hehe). Dan akibatnya, aku akan buat benda kali pertama tu dalam keadaan kurang bermaya, mata merah, selsema.


Malam ni pula adalah malam sebelum Rapat 06!

Kalau esok ada yang takut tengok mata aku. Tak apa. Aku faham.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 Nov 2006

Talibarut?

1 bulan lepas

Dia: Saya rasa kita kena beri peluang lagi pada kontraktor ni. Kita kena lanjutkan masa siap ni lagi sekali sebab sikit je lagi kerja yang kena buat.

Aku: Kita dah banyak kali dah bagi peluang kat dia. Sejak saya masuk kerja kat sini 2 tahun yang lepas, tak banyak kemajuan pun. Dah 7 kali kita lanjutkan tempoh siap dia Tuan. Consultant pun syorkan cuma 6 hari je yang boleh diberi. Itupun atas alasan yang tak berapa kukuh. Kontraktor ni mintak sampai hujung tahun. Sijil Kerja Tak Siap pun kita dah keluarkan sebab sepatutnya kerja siap bulan lepas lagi.

Dia: Takpelah, nanti saya bincang dengan big boss. Saya nak kontraktor ni diberi peluang lagi.


Pagi tadi.

Dia: Tuan Big Boss, berkenaan dengan permohonan lanjutan masa projek ni, boleh tak kita timbangkan untuk lanjut lagi tempoh kontrak sebab kerja dia sikit je lagi nak siap.

Big Boss: Tak perlu. kalau Consultant tak dapat syorkan lanjutan masa... maknanya tak da lagi lanjutan masa. Saya dengar, bila kita dah keluarkan Sijil Kerja Tak Siap ni baru kontraktor kelam kabut nak siapkan kerja segera sebab takut denda akan bertambah.

Aku tiada reaksi secara zahir. Dalam hati.... kakakakakaka.. padan muka ko!


******************


Dia = Pegawai satu tahap lebih tinggi dari aku tapi dia bukan boss aku.
Big Boss = Pegawai yang berkuasa bagi lanjutan masa.
Aku? = Seorang penasihat yang nasihatnya jarang-jarang diikuti.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15 Nov 2006

Pencinta Blogger

Ku temukan dalam pencarian
Blogger sejati untuk hidupku
Kurang lebih yang seperti kamu
Ku harap dalam blogggggku

Ku tak mau menjanjikannya
Pasti bahagia bila jumpaku
Biar kamu rasakan sendiri
Betapa seronoknya denganku



(Korus)
Aku memang mahu jumpa kamu
Namun ku bukan peramah
Yang mampu terus bergurau mesra
Ku hanya mahu jumpa kamu

Aku memang mahu jumpa kamu
Yang slalu singgah di sini
Ini saat ku akhiri semua
Pencarian dalam blog
Dan hajatku ternyata
Yang ku mau bertemu kamu

Blogger-blogger tegarrrrrr

CEPAT DAFTAR DI SINI!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 Nov 2006

Duit!

Kalau Liverpool menang malam ni... akan ada entri baru dari aku selepas jam 2 petang Isnin 13 November 2006. Kalau kalah..... korang kena tunggu minggu depan jelah hahaha.

Sementara itu.... kalau korang selalu memenuhkan troli pasaraya besar, jangan sekali-kali abaikan menyemak setiap item yang ko beli. Pastikan harga yang dipamer di rak sama dengan yang di "scan" di kaunter bayaran! Walau hanya berbeza RM0.60/pek susu... sila pergi ke kaunter khidmat pelanggan dan tuntutlah RM0.60 x 4 pek macam aku. Lepas juga buat mengeteh sambil tengok bola hahaha.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Nov 2006

Lepas Raya

Hari ini 2 November 2006.... ya ada lagi 21 hari lagi untuk aku makan kuih-kuih raya sebagai sarapan, mee segera kawan sepejabat aku sebagai hidangan tengahari dan berharap ada yang ajak beraya di rumah setiap malam.

* Inilah akibatnya bila anak-anak sudah tahu kegunaan duit dan telah menetapkan apa yang perlu dibeli dengan duit kutipan mereka sepanjang beraya kali ini. Tak boleh dah nak "pinjam" macam dulu-dulu!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

31 Oct 2006

Gambar Raya

Satu hari sebelum balik kampung (satu-satunya kuih yang buat sendiri)

Malam raya (satu-satunya gambar Abang main bunga api yang nampak apinya)

Pagi raya pertama (nak duit raya pun kena beratur!)

Pagi raya kedua (penat gila cucuk sate ni weii)

Jemputlah ambil seorang secucuk ya!



Lepas "upload" gambar ni baru tersedar yang aku tak ambil gambar langsung kat rumah sendiri.. tak dapat nak tunjuk gambar sofa aku yang dah cantik tu hahaha
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30 Oct 2006

Otak Malas

Aku masih ragu-ragu lagi untuk mengorek hidungku yang gatal hari ni. Maklumlah, hampir sebulan aku tinggalkan kerja-kerja tersebut semasa di pejabat sebab takut terbatal puasa. Mungkin kepalahotak aku masih belum "adapt" dengan suasana pejabat lagi.

Aku juga masih ragu-ragu untuk menulis di blog ini. Maklumlah, 11 hari hidup tanpa internet. Mungkin kepalahotak aku masih belum bersedia untuk merapu lagi.

Aku. Masih malas guna otak aku lagi sebenarnya. Full Stop.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 Oct 2006

Raya Sebiji Rambai

Dah hampir 45 minit aku termenung depan pc ni... nak tulis entri baru tapi aku tak tahu lagi nak tulis apa. Sebenarnya bukan tak tahu nak tulis apa, tapi tak tahu nak tulis yang mana satu. Nak buat lawak atau nak buat citer sedih. Nak buat lawak aku takut takder orang gelak. Nak buat cerita sedih, takut aku pulak yang nangis sorang-sorang haha. Err... kalau entri aku berterabur kali ni, korang maafkan aku jelah ya.

2, 3 hari ni aku sibuk sikit. Sibuk shopping haha. Bonus yang aku dapat dari kerajaan Malaysia ni dah aku habiskan dalam masa 5 jam jer! Pagi-pagi buta lagi sudah keluarkan duit beli bateri baru kereta. Kereta aku tu memang pandai. Kalau dia nak rosak, mesti ngam-ngam masa aku nak dapat bonus lah. Masa aku dapat claimlah. Masa ada orang yang baik hati bagi aku buat loanlah. Tapi kira oklah kan. Kalau dia rosak masa tak ada duit lagi susah kan.

Cerita pasal shopping pulak. Aku bukan nak cerita pasal apa yang aku beli dan kat mana aku shopping. Yang aku nak cerita dan luahkan di sini ialah.. aku rasa sedih sangat tengok keadaan orang-orang yang bershopping sekali dengan aku ni. Aku ni dahlah tengah puasa. Puasa tu bukan makna puasa makan minum je. Tapi kena puasa mata sekali. Tapi macam mana aku nak puasa mata, kalau orang lain tak puasa dari segi baju yang dia pakai? Macamana mereka ni boleh membuat persiapan raya dalam keadaan baju nampak alur dada? Macamana puasa diaorang ni kalau segala lekuk di badan tu orang boleh tengok bentuknya? Dan paling malang sekali, aku ternampak alur bontot masa aku tunduk ke bawah! Suweyy betul lah! Baju tu tak reti pakai yang labuh sikit ker? Dah tau kerja tu kena mencangkung nak ambik baju kat bawah rak tu, pakailah seluar yang cawatnya panjang sikit! Pakai tudung tapi nampak alur bontot! Siol betul.

Ok.. aku nak masuk bab lain pulak. Bab beraya tanpa arwah abah. Terus terang aku katakan, bagi aku hari raya bukanlah masa yang menyeronokkan bagi aku. Perkahwinan Mak aku dan arwah abah aku adalah di antara seorang janda dengan duda. Dua-dua kehilangan suami dan isteri pertama yang telah meninggal dunia. mak aku ada seorang anak dengan suami pertama, abah pula bawak 8 orang anak dari perkahwinan pertama dia. Janda dan duda ini menghasilkan 3 orang anak lagi dan aku adalah yang sulung dalam ketiga-tiga anak dorang ni. Dari dulu lagi bila orang tanya aku ada berapa adik-beradik... aku akan jawab, 3 kalau yang sama mak dan bapak. 11 kalau yang sama bapak tapi mak lain. dan 4 kalau yang sama mak tapi sorang bin lain. Semuanya 12 orang. Paham tak ni? Tak paham sudah. Abah aku meninggal masa aku tingkatan 4. 18 tahun yang lepas. Sejak dari itu, seronok beraya aku hilang sekali. Oleh kerana aku takut nangis pulak malam-malam buta ni.. aku stop cerita tu takat ni jer. Cukuplah aku katakan, mak aku bukanlah mak kandung abang-kakak yang sama bapak dengan aku. Dan yang sama mak dengan aku tu, memang dah lama buat mak aku bersedih bila time raya. Dia tak suka beraya dengan saudara tiri dia agaknya. Makanya, mak aku selalu bersedih di pagi raya kenangkan abang aku yang bin tak sama ni. Paham tak ni? Kalau tak paham tanya ya hehehe.

Raya kali ini, giliran aku balik ke kampung bini aku pulak. Kiranya, aku dapat rasalah balik kampung untuk beraya macam orang lain. Kalau giliran aku, aku cuma raya kat rumah ni jer sebab aku dah tak ada kampung. Masalahnya, mak aku akan beraya di sini dengan seorang adik aku yang masih bujang. Malam raya nanti, mungkin hanya tinggal diaorang berdua je. Paling kuat pun, tunang dia akan beraya kat sini agaknya. Tunang dia ni orang Indon, jadi kemungkinan besar dia raya kat sini lah kot. Pagi raya nanti, barulah ada 2, 3 orang abang kakak aku yang akan datang. Tapi dorang datang nak makan jelah. Dorang takkan datang tido sini dan tolong mak aku sebab rumah ni rumah aku, bukan kampung dorang dan mak aku, bukan mak dorang. Adik bujang aku tu pulak bukannya tinggal kat sini, maka dia tak kenal dengan orang2 kat sini. Memang rombongan takbir rumah ke rumah tu takkan singgah sinilah. Kalau aku ada, dah tentu rumah aku akan di takbir sebagai rumah terakhir kira-kira pukul 1 pagi!

Sebelum ni, bila giliran aku balik kampung bini, mak aku ada juga balik beraya di rumah mak sedara dia di Melaka. Tapi mak sedara dia dah meninggal. Jadi dia tak nak balik Melaka dah. Kalau dia di Melaka, senang sikit aku. Raya kedua aku akan lari sekejap dari Segamat pergi jumpa Mak aku kat melaka. Mak aku pulak siap cakap tak nak balik Melaka langsung tahun ni sebab dah bosan asyik dia je yang pergi rumah orang. Orang tak datang pun rumah dia ni (rumah aku le tu). Nak buat camna, rumah aku ni dah dichop ulu banat bagi setengah sedara mara aku. Tahun lepas, aku kakak aku yang datang Kualal Lumpur ni pergi rumah pakcik-pakcik tapi tak datang pun rumah aku jenguk mak aku tu. Itulah masalahnya. Ini rumah aku dan mak aku bukan mak dorang. Mungkin bagi dorang bila dah jumpa Mak aku masa kat Melaka dah cukup dah. Tapi bagi Mak aku tidak. Dia mahu anak-anak tiri dia datang jenguk dia kat rumah yang dia tinggal ni. Alasan dorang rumah aku jauh, tak sempat nak datang.

Kadang-kadang aku pening bila raya ni. Tanggungjawab aku sebagai adik, aku kenalah pergi dapatkan abang-kakak aku dulu. Tapi Mak aku pulak kalau boleh nak dorang jenguk dia dulu di sini. Susahlah beraya macam ni! Kalau Mak aku tak balik Melaka tahun ni, aku akan tambah pening. Takkan aku nak patah balik balik ke Sungai Buloh ni dan kemudian turun balik ke Melaka? Kat Johor pun ada banyak rumah nak kena pergi. Kalau aku ronda Melaka dan Johor dulu baru balik sini, mahu dekat seminggu raya baru aku jumpa mak aku. Mesti dia sedih sangat nanti. Aku harap sangatlah Mak aku akan ikut salah sorang abang aku yang akan datang sini masa raya pertama nanti balik Melaka.

Abang-abang dan Kakak-kakak aku pulak satu hal lagi. Sejak abah kami takder ni, ada sahaja pergaduhan dorang ni. Gaduh bukan takat sehari atau sebulan dua. Gaduh jenis makan tahun wei! Tahun ni dah tahun ketiga dah kot, dorang ni berpecah. Aku jugak pening kepala sebab aku tak gaduh dengan sapa-sapa. Masalahnya, kalau aku konvoi dengan yang belah kanan, belah kiri marah. Pergi rumah yang belah kiri pulak, yang kanan pulak tak puas hati. Aku kena pastikan kedua belah sayap ni tak bertembung di rumah sedara yang nak aku ziarah. Dah lama dah aku tak rasa serbu rumah pakcik aku secara serentak sampai tuan rumah tak mampu nak layan macam dulu-dulu. Mahu tak terlayan, sekali datang sampai 10 kereta haha. Kata-kata ayng aku selalu dengar sekarang.."Abang X dan Kakak Y kau tu baru je balik tadi" Memang aku tahu dorang baru datang sebab aku kena pastikan dorang dah jalan rumah lain baru aku sampai dengan sayap yang lagi sebelah ni. Kiranya aku ni kan, kejap jalan dengan geng kanan, esoknya jalan dengan geng kiri pulak. Susah!!!!!!! Mungkin bila ada kematian baru dorang ni berbaik semula macam dulu!

Ok. Aku berhenti menaip. Kalau korang rasa lawak, korang tolong gelak ya. Kalau ada yang rasa sedih pulak, tolong nangis sikit2 ya. Aku sendiri tak tahu nak gelak ke nak nangis! Yang aku tahu, sejak ada keluarga sendiri dan punya anak kecil ni barulah aku rasa meriah balik raya ni sebab seronok tengok gelagat dorang. Kalau aku bujang lagi, aku rasa, tak payah raya lagi bagus.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 Oct 2006

Ajar Puasa

Petikan ceramah Ustaz Hassan Din yang aku baru dengar di TV3 sebentar tadi:

Anak kecil yang dilatih berpuasa, sudah tentu bila besar akan berpuasa tetapi belum tentu lagi bersolat.

Anak kecil yang dilatih bersolat, selain dari solat, dia juga pasti akan berpuasa.


Memang bagus paksa anak berpuasa dan memberi upah jika dia berpuasa. Solat? Tak pernah pula kita terfikir nak bagi upah kan? Patutlah aku tengok ada yang beria-ia berpuasa tapi tak pernah bersolat pun.

Ingatan untuk diri sendiri: Ibubapa wajib suruh anak-anak dirikan solat apabila berumur 7 tahun. Anak sulung aku tak lama lagi genap 7 tahun!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 Oct 2006

Kemalangan Lagi

Baru-baru ni ada seorang lelaki tu eksiden masa balik dari tempat kerja dia. Teruk. Cedera parah. Kereta "total loss". Dia bernasib baik sebab bomba cepat datang dan keluarkan dia. Pendarahan dia berjaya dihentikan dengan cepat.

Walaubagaimanapun, keadaan dia masih kritikal ketika sampai di bahagian kecemasan HKL pada malam tu. Untuk selamatkan dia, satu pembedahan besar terpaksa dibuat. Jadi segala persedian dibuat dengan cepat dan bilik bedah pun dah sedia. Doktor pun dah dimaklumkan dan dalam tempoh singkat telah pun berada di katil pembedahan.

Akan tetapi... sebaik sahaja dia nampak sahaja wajah mangsa kemalangan tersebut, "I am not going to operate my son!" Doktor tu terus belah. Nasib baik ada doktor lain yang dapat buat pembedahan tu. Kalau tak, kemungkinan untuk mamat tu selamat.. nipis.

Sekarang.... persoalannya ialah...siapakah doktor itu?
>
>
>
>
Mestilah ayah lelaki tu?
>
>
>
>
Salah!
>
>
>
I am not going to operate my son!
>
>
>
Mestilah bapa budak tu... kan anak dia yang dia tak nak bedah tu?
>
>
SALAH! Cuba fikir lagi dalam 1 minit. Jangan scroll ke bawah selagi belum 1 minit!
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
Dah satu minit ke? Tak dapat jawapan lagi? Siapakah doktor itu? Pakcik dia? Ayah Angkat dia? Bukan!
>
>
>
>
>
>
>
>
>
Sila "scroll" ke bawah untuk jawapan.
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
Dah habis fikir? Mengalah? Oklah. Tengok kat komen!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 Oct 2006

Berita Utama

Antara berita penting yang aku dengar pagi tadi.

Air Nira adalah satu minuman istimewa kegemaran Perdana Menteri kita. Rakan kepada PM kita Encik Songkok Tinggi mengatakan setiap tahun PM pasti akan balik ke kawasan Parlimen beliau untuk menikmati air nira tersebut.


Berita jam 7 pagi TV3. Aku yakin Pak Lah sendiri tak tahu berita dia suka minum air nira keluar dalam berita.

Puasa tidak menghalang Kak Nita untuk bersenam sambil mengekalkan bentuk tubuh Kak Nita yang masih belum berubah sejak Kak Nita akil baligh. Kak Nita akan pastikan Kak Nita membawa basikal setempat selama 2 jam sehari.


Berita ringkas Hot FM. Berita penting buat semua nenek-nenek lebih separuh abad bagaimana mahu kembali muda.

Pasukan bolasepak sebuah negeri akan kehilangan kesemua pemain utamanya kerana semua pemain telah menandatangan kontrak bermain dengan pasukan lain.


Berita ringkas Hot FM. Menunjukkan betapa profesionalnya pengurusan bola sepak di Malaysia. Setiap musim tukar pemain!



Dan yang paling penting sekali untuk hari ini ialah,

Orang Selangor dijangka akan membanjiri Kuala Lumpur bermula jam 10 pagi untuk menyusahkan sesiapa yang terpaksa bekerja pada hari ini.


Blog Kisah Sebiji Rambai. Petang ni nak balik rumah. Jem luar biasa. Gerenti!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 Oct 2006

Incredible Hulk

Masa aku sekolah menengah dulu. Ada seorang Ustaz yang sangat lembut dan tidak pernah aku lihat dia marah-marah. Jauh sekali untuk merotan aku dan kawan-kawan aku.

Masa aku sekolah menengah dulu. Semasa hari terakhir puasa di sekolah, aku main mercun katak di asrama. Bukan satu. Banyak. Meriah sungguh. Nak rayalah katakan.

Masa aku sekolah menengah dulu. Ada seorang ustaz yang telah bertukar perangainya 100% daripada seorang Ustaz yang tidak pernah marah orang kepada seorang Ustaz yang sangat bengis dan suka merotan.

Masa aku main mercun katak masa aku sekolah menengah dulu tu. Ustaz itu yang juga seorang warden asrama sedang tidur selepas solat Zuhur!



ps - teringat kisah ini lepas baca entri Halogamora ini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 Oct 2006

2 Minggu Lagi

Pagi tadi aku dengar Farah Fauzana cakap kat radio, lebih 13,000 kemalangan yang dilaporkan berlaku sepanjang musim raya tahun lepas. Mengerikan. Hari raya kali ini berapa banyak pula. Kenapa banyak sangat ek kemalangan kat Malaysia ni?

Kau rasa kau ada kemungkinan tak untuk jadi statistik tahun ini? Tak ada? Kenapa? Sebab kau tak pernah langgar lampu merah? Sebab kau tak pernah memotong di "double line"? Kerana kau tak pernah memandu dalam keadaan letih atau mengantuk? Kalau begitu yang kau fikir, kau silap!

Kenapa?

Kerana yang langgar lampu merah akan langgar kenderaan yang benar-benar mematuhi lampu isyarat seperti engkau! Kerana yang memotong di "double line" akan bertembung dengan yang elok-elok memandu di lorong yang betul seperti engkau. Kerana yang terbabas akibat letih atau mengantuk akan menghentam orang lain yang berada di laluannya.

Sekarang. Kau masih rasa kau tidak mungkin akan jadi statistik untuk tahun ini?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Oct 2006

22 Tahun Lagi

Hari ini, genap 7 tahun aku berkhidmat di sektor kerajaan. Jadi "hamba kerajaan". Arghhh... kalau umur aku panjang dan tak ada sesiapa yang nak tawarkan aku gaji RM15,000.00 sebulan (dengan kenaikan RM2,000 setiap tahun) + MPV (sekali dengan petrol dan kos selenggara) + waktu kerja 4 jam sehari + internet laju + makan minum dan pakaian ditanggung penuh + tuntutan hospital tanpa had + ... (apa lagi ek?), aku kena hidup bosan lagi 22 tahun. Kalau tiba-tiba kerajaan umum umur bersara wajib naik jadi 80 tahun, bertambah lamalah aku hidup dalam bosan!

Kalau aku bosan, kenapa aku tak berhenti? Sebab aku takut! Aku sudah cukup lama dalam bidang pembinaan ini untuk aku lihat betapa teruknya kesan bila ekonomi merudum. Tambah-tambah macam sekarang ni. Dah dekat 10 tahun, sektor pembinaan ini tak naik-naik macam masa aku "grad" pada 1995 dulu. Bermula 1997, sampai sekarang, ramai yang berebut-rebut nak jadi hamba kerajaan macam aku. Dulu tidak. Masa aku belajar dulu, tak pernah terlintas pun untuk jadi pegawai kerajaan ini. Dan masa aku "grad", kemasukan ke sektor kerajaan adalah secara "walk-in interview". Dan untuk jawatan aku ni, tak ada pun yang berjalan masuk. Semua seronok pergi temuduga dengan syarikat swasta untuk menjawab dua soalan sahaja. Berapa gaji nak dan bila boleh mula. Aku jawab.."Kawan saya dah dapat kerja di syarikat ABC dan gaji dia RMXXXX. Saya pun nak yang sama lah." Penemuduga hanya senyum dan tanya kalau mula minggu depan boleh? "Bolehhhhhhhh" jawab aku.

Selepas 2 tahun kerja di dua buah syarikat, ekonomi mula gawat. Gaji aku kena potong sampai jadi lebih rendah dari gaji mula-mula aku kerja. Hinggalah satu ketika tu, aku sampai jadi jurujual "vacume cleaner" ketuk rumah orang. Mujur "timing" aku pohon kerja kerajaan ni tepat. Daripada hampir 40 orang yang ditemuduga, aku terpilih bersama dengan 14 yang lain. Mungkin sebab utama aku dapat ialah aku jadi jurujual masa tu. Penemuduga pulak pernah beli benda alah Lux tu, jadi dia banyak tanya pasal pengalaman aku jual "vacume" tu. Soalan teknikal ada juga, tapi semuanya mudah aku jawab sebab aku belajar dulu bukan setakat untuk lulus periksa sahaja hahaha. Lagipun, pengalaman 3 tahun lebih sebelum jadi jurujual banyak membantu. Masa aku daftar diri dulu, aku diberitahu bahawa "in-take" kali ini adalah yang terakhir buat masa itu. Lebih setahun lepas aku bergelar pegawai kerajaan itu, baru ada temuduga yang lain untuk isi jawatan kosong yang baru diwujudkan. Alhamdulillah... kalau aku lambat isi borang dulu, aku tak tahulah apa aku akan buat sebab masa tu aku dah tahu sangat, aku ni tak ada bakat jadi "salesman".

Ehh.. kenapa aku bosan pula dengan kerja aku sekarang? Ada banyak sebab. Aku tak boleh cerita semua. Kalau ada yang pantau blog aku ni, tak pasal-pasal aku kena OSA hahahaha. Yang aku boleh bagitahu ialah. Aku tak suka dengan profesyen aku ini. Aku ambil kursus ni dulu pun sebab abang aku yang pilih jurusan dan isikan borang UPU. Aku tak tahu apa yang aku akan belajar masa dapat surat tawaran ke U dulu. Tapi tak semualah yang aku tak suka. Cuma sebahagian besar sahaja hahaha. Lagi satu faktor ialah, aku masuk lewat selepas tamat belajar. Ramai "junior" aku masa belajar lebih "senior" daripada aku dalam senarai kekananan jawatan aku sekarang. Diaorang akan naik pangkat dulu dan aku pula akan pencen dulu waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Oct 2006

Kerusi Empuk

Pagi tadi

Ring ring,
Ring ring,
Ring ring,

Arghhh.... Siapa pula yang telefon aku pagi-pagi buta ini?

Hello.
Oh pasal tu.
Ok ok.
Nanti aku dapatkan maklumat tu.
Bye.


Sekarang

Puas aku fikirkan apa maklumat yang aku kena cari tu. Errr.. nak telefon tanya balik? Takkan nak bagitahu, "aku tak ingatlah apa yang ko cakap pagi tadi". Masa tu dah pukul 10.30 pagi! Mana mungkin dia terima aku masih terlelap atas kerusi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28 Sep 2006

Fitrah 1427

Bila aku dah mula pakai baju Melayu ke surau.
Bila aku dah mula pakai kopiah ke surau.
Bila beg kecik aku, dah mula aku sandang ke surau.

Itu tandanya, tugas aku sudah bermula. Tahun ni, RM4.70 sekepala. Sama macam tahun lepas. Setakat ini, dah dua malam aku menunggu. Sambutan pun macam tahun lepas. Ramai yang dok tengok jadual jer berapa nak kena bayar. Majoriti tunggu 10 malam terakhir. Takpelah. Aku sendiri pun hanya akan bayar 10 malam terakhir jugak. Aku bayar lambat bukan sebab ada fadhilat apa-apa pun. Aku bayar lambat sebab aku memang jenis suka buat kerja "last minute".

Tapi selambat-lambat aku, masih ramai yang lebih lambat daripada aku. Tahun lepas, pada pagi raya, aku tunggu di luar surau bermula jam 7.30 pagi. Kebanyakan yang datang bayar pagi tu, pekerja asing Indonesia. Tiba-tiba datang seorang yang berkereta dan berbaju Melayu lengkap bersamping serta songkok tinggi 1/2 kaki. Dia jumpa aku. Dia bayar kat aku. Masa tu 15 minit lagi akan mula solat sunat Edul Fitri. Nasib baik dia jumpa aku tahun lepas. Kalau tahun ini dia buat lagi macam tu, kemungkinan besar dia gagal bayar sebelum tamat tempoh. Tahun ini, aku balik kampung bini. Harapnya, mamat tu juga balik kampung bini dia. Biasanya di kampung, amil adalah orang tua yang tunggu anak-anak balik kampung. Di tempat aku, amil yang nak balik kampung!

Anda bagaimana? Tunggu pagi raya juga baru hendak tunaikan fitrah? Kalau anda tunaikan zakat fitrah dengan menyerahkan wang atau beras tersebut secara terus kepada golongan penerima zakat, memang ia sesuatu yang menggembirakan si penerima itu. Tapi kalau setakat nak bayar pakai duit kepada amil yang kutip RM4.70 sekepala itu, aku nasihatkan, tak perlu tunggu hingga pagi raya. Duit-duit itu semua hanya akan masuk ke akaun pusat zakat bila BSN dah buka lepas cuti raya! Sementara tunggu BSN buka juga, aku terpaksa bawa hasil kutipan aku ke serata negeri yang bakal aku lawat hari raya nanti. Kalau tak bawa tak sedap hati. Takut kena curi. Mampus kena ganti pakai duit sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

27 Sep 2006

Kisah Jiwang Karat 3

Bini aku pernah buat aku merana di bulan puasa macam sekarang. Aku kata jangan, dia kata dia nak jugak. Aku kata, buat kat sini cukuplah. Dia kata dia nak buat kat sana jugak. Kat sini dah biasa sangat dah. Dia dah muak. Dia mahukan kelainan. Dia mahukan suasana yang lebih "thrill". Lebih sukar untuk menamatkan. Lebih banyak rintangan dan hasilnya pasti akan lebih manis.

Akhirnya, dia pergi. Bulan puasa itu, berat aku turun lebih banyak dari bulan-bulan puasa sebelumnya.

Aku pernah buat bini aku merana di bulan puasa macam sekarang. Dia kata, janganlah buat dia tukar fikiran. Aku kata, kalau dia tukar fikiran lagi bagus. Dia kata, dia dah buat keputusan untuk pergi sebelum dia jumpa aku. Aku kata, kini dia dah jumpa aku dia patut kena timbangkan balik keputusan itu. Dia kata aku hanya buat hal seminggu dua sebelum dia pergi ini. Aku kata, seminggu dua ini baru aku pasti akan merana bila dia tak ada.

Akhirnya, dia pergi. Bulan puasa itu, berat badan dia bertambah lebih banyak dari bulan-bulan puasa sebelumnya.


Kalau rajin sila baca :-
Kisah Jiwang Karat
Kisah Jiwang Karat 2
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

25 Sep 2006

Sofa Kereta

Jumaat

Jumpa kain RM5 semeter untuk dibuat sarung kusyen sofa canggih ini. Aku mahu terus pilih corak dan warna yang sesuai.

Bini aku kata... sekejap.. kita kena lawat seluruh stor dulu.

Aku ikut di belakang dengan hati tertutup kerana yang lain harganya lebih daripada RM5 semeter. Aku tahu, bini aku turut menutup hatinya, cuma ingin meronda memenuhi sifat wanitanya.

Sabtu

Pagi, buat "allignment" dan "balancing". Stering tetap bergegar bila cecah 90 km/jam.

Tengahari, tukar "drive shaft". Gegaran dan pertukaran gear yang tidak selesa juga telah hilang.

Petang, kereta aku sudah boleh dipandu laju di lebuhraya kembali.. yehaaa..

Bukan.. aku tidak berniat berlumba... aku cuma mahu sampai ke rumah sebelum waktu berbuka. Itu sahaja.

Kesimpulan

Kalau aku terbeli kain yang lebih dari RM5 semeter, kemungkinan untuk aku selalu berbuka puasa di dalam kereta pada tahun ini adalah sangat besar.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 Sep 2006

Orang Miskin Lama

Aku rasa nak beli telefon bimbit baru.
Aku rasa nak pasang pergola kayu Chengal kat laman rumah.
Aku rasa nak beli bola boling baru.
Aku rasa nak beli komputer riba baru.
Aku rasa nak beli Naza Ria atau Toyota Innova atau Toyota Wish atau mungkin juga Honda Oddesey.
Aku rasa nak belikan anak-anak aku basikal baru seorang satu.
Aku rasa nak tempah langsir mahal macam P-Nut.
Aku rasa nak belanja bini makan kat Menara KL.
Aku rasa nak bawa keluarga aku jalan-jalan makan angin di Eropah.
Aku rasa nak taja semua orang yang baca blog ni ke Perjumpaan Geng Jurnal 2006.

Tapi... aku sedar. Aku bukan kaya betul. Aku kaya hutang. Dan sebahagian besar dari hutang aku yang baru ini adalah untuk abang aku yang menggunakan nama aku sebagai peminjam. Aku cuma tambahkan sedikit nilai yang dipinjam untuk aku bayar hutang aku sendiri yang dah tertunggak.

Maaf ya kawan-kawan. Aku dah kembali miskin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 Sep 2006

Pakcik Pokai + Kayo

Hari ini kekayaan aku bertambah hahahahahaha....

Terima kasih Bank Rakyat kerana sudi menambahkan hutang aku untuk 10 tahun lagi.

Tapi 15 minit sebelum aku kaya.......

Entah mengapa kad ATM aku dah tak boleh pakai. Bila aku tanya pada pegawai khidmat pelanggan, dia kata kad aku dah luput tempoh guna. Dia bagi aku nombor giliran dan minta aku tunggu dipanggil ke kaunter. Tunggu dalam 2 minit, nombor aku dipanggil.

Minah Kaunter : Kad encik dah "expired" ni.
Aku: Ohh.. sebab dah lama tak guna ek?
Minah Kaunter : Iya.. sebab caj RM8 setahun tu tak dapat ditolak dari akaun encik. Kalau encik nak sambung penggunaan kena bayar RM8 tu.
Aku: Err.. saya takda lah RM8 sekarang
Minah Kaunter : RM8 takder? (Tunjuk muka heran sambil hulur balik kad ATM aku... suruh aku tinggalkan kaunter dia lah tu)

Aku ambil kad tu cepat-cepat dan terus tinggalkan bank. Malu. Aku takda walau 1 sen pun masa tu.

Masuk dalam kereta dan mula fikirkan siapa yang sudi pinjamkan aku RM8 tu.

Kembali 15 minit ke hadapan semula.

Aku Kayaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 Sep 2006

Aku Buat Silap?

Korang tahu cara mudah menjawab pada orang yang tegur kesilapan kita?

Kita tidak endahkan teguran itu dan balas dengan menyebut kesalahan orang yang tegur kita itu! Senangkan!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 Sep 2006

Kepala Sejuk

Arghhh.. Kepala aku sejuk sangat. Itu sahaja yang aku nak tulis.

Update... untuk mengelakkan salah anggapan kepala mana yang sejuk...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 Sep 2006

Piknik Geng Jurnal

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 Sep 2006

Penalti

David Beckham pernah.

Roberto Baggio pernah.

Andrei Shevcenko pernah.

Ramai lagi pemain-pemain bolasepak terkenal dunia pernah melakukannya. Mereka pernah menjaringkan gol penting buat pasukan mereka. Mereka pernah menjadi penyelamat pasukan mereka yang diambang kekalahan. Mereka juga dibayar dengan harga yang mahal atas kemahiran mereka itu.

Rabu, 6 September 2006.

Aku juga melakukan apa yang mereka pernah sumbangkan untuk kelab dan negara mereka. Cuma aku tidaklah bermain bolasepak hingga ke peringkat setinggi itu. Aku cuma bermain untuk pasukan jabatan aku sahaja. Namun sumbangan aku sama seperti mereka....

Aku gagal menendang bola ke arah gol yang begitu luas yang dijaga oleh seorang penjaga gol yang begitu kecil sekali semasa mengambil sepakan penalti! Waaaaaa
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30 Aug 2006

Merdekaaaaaaaa

Malam ini sambut merdeka
Sambut merdeka di dataran merdeka
Adakah itu tandanya merdeka
Sambut merdeka di dataran merdeka?

Di KLCC ada Mawi
Sambut merdeka dengan berjoget
Adakah ini cara Islam Hadhari
Sambut merdeka dengan berjoget?

Siti kahwin meriah sekali
Nikah bertudung bersanding tidak
Sudah merdeka kah kalau begini
Artis dipuja bagai nak rak

Pergi ke kedai membeli gula
Gula dah habis kata peniaga
49 tahun perintah negara
Gula punya hal pun tak boleh selesaikan ka?

I sound stupid if I berpantun
Ni semua si Kenny punya pasal
Salam merdeka buat semua penonton
Malam merdeka jangan buat hal

Merdeka! Merdeka! Merdeka!

PS - Si Kenny tu suruh aku buat puisi, tapi dia sendiri buat pantun.. jadi aku pun buat format pantunlah!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28 Aug 2006

Kupon Gores

13 Mac 2004

Selamat hari lahir,
Selamat hari lahir,
Selamat hari lahir Adik,
Selamat hari lahir....


Yey yey.... dah setahun Adik hari ini. Aku dan Sayang dengan bangganya menyambut ulangtahun pertama kelahiran Adik iaitu anak ketiga kami.

Beberapa bulan kemudian.....

Bini: Sayang.. kita sambut hari lahir adik berapa haribulan ari tu ek?
Aku: 13 Mac
Bini: Apsal kat surat beranak dia ni tulis 11 Mac?
Aku: Laaaaa.. dah Sayang cakap 13 Mac, kita sambut 13 Mac lah... saya manalah nak ingat... silap hari lah ek hahahaha

25 Ogos 2006

(Aku sedang menggores kopun parking - 2006, Ogos, 25...)

Bini: Eh.. hari ni birthday sayang lahh.. alamak.. lupalah yang...

(Aku terus menggores ruangan jam dan minit pula)

Aku : Bagus jugak parking guna kopun gores ni ek...

Aku (dalam hati): Lepas ni aku tak boleh dimarah kalau tak ingat birthday dia pulak yehaaaaa
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 Aug 2006

PENGUMUMAN PENTING

Sukacita dimaklumkan bahawa pada hari Jumaat ini bersamaan dengan 25 Ogos 2006 adalah satu hari penting dalam sejarah negara kita. Kalau ada yang nak mengambil kesempatan atas Karnival Membeli-belah Malaysia yang masih berlangsung sekarang, sila ambil tindakan untuk membeli hadiah ulangtahun kelahiran Lan Rambai yang ke tiga puluh empat (23).

Sekian. Harap maklum.

ps - tuan punya blog ini akan bercuti bermula esok untuk meraikan peristiwa bersejarah itu. Sila penuhkan ruangan komen dengan ucapan-ucapan selamat ya hahahahaha
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 Aug 2006

1 Ungku Omar

21 tahun lepas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 Aug 2006

Selimut Putih

Sebelum pergi ke surau untuk persediaan ceramah, pasanglah dulu perangkap tikus di rumah anda.

Sesampai di surau, lihatlah buktinya kewujudan manusia yang menganggap sedekah itu ialah.... campak kerusi buruk anda di sini.

Ini pula adalah wakaf yang dibina secara gotong royong kira-kira 2 tahun yang lepas. Wakaf ini akan menjadi pentas ceramah. Selain Akhil Hayy yang pernah berceramah di sini tahun lepas, ustaz-ustaz lain yang pernah mengeluarkan suara lantang mereka ialah Datuk Harussaini Mofti Perak, Ir Shaari Sungip dan Dr. Fauzi Deraman. Penceramah yang sangat-sangat "power" seperti Taib Azamudin, Dr Hassan Ali dan yang sejenis dengannya biasanya dibuat di dalam surau sahaja. Bukannya apa... sengaja nak bagi SB-SB yang hadir merasa tidak berapa selesa hehehe.

Tempat duduk yang disediakan adalah terhad kerana surau cuma ada lebih kurang 200 kerusi sahaja. Yang lain kena duduk atas tikar jelah nanti.

Setelah semua persiapan seperti skrin besar, sistem PA, kerusi meja dan sebagainya selesai, maka acara simbolik membakar bendera Israel telah dibuat sebagai tanda membantah tindakan Yahudi laknat di Lubnan sekarang.

Pada masa yang sama, terdapat juga beberapa peniaga yang membuat persiapan membuka gerai jualan di pintu masuk surau.

Selepas solat maghrib, projector dan laptop dipasang berhadapan skrin besar untuk tayangan rayuan derma pembinaan Kidas dan juga powerpoint aktiviti-aktiviti akan datang. Anak-anak aku tidak ketinggalan dalam membuat bayang-bayang di skrin besar tersebut.

Selepas isyak, muslimin dan muslimat mula memenuhi Dataran Al-Hidayah.


Hampir 9.40 baru Ustaz Akhil Hayy sampai. Rupanya ada kemalangan maut yang menyebabkan kesesakan lalulintas luarbiasa. Penyambut tetamu yang tidak dilantik telah memeriahkan lagi sambutan terhadap Ustaz.

Aku memilih untuk berdiri di wakaf sahaja daripada berebut-rebut untuk bersalam dengan ustaz. Dapat juga salam dengan dia sebelum dia naik ke wakaf.

Akhil Hayy kurang sihat malam itu. Makanya dia tidak dapat ceramah berdiri. Mujur ada orang yang pernah sedekahkan sofa cantik.

Sakit-sakit pun, lebihkurang 2 jam dia berceloteh. Sempat lagi buat mak aku terkenangkan seruan Azan di Mekah yang katanya sebiji seperti yang dilaungkan Akhil Hayy. Dengan tekak yang gatal itupun, masih merdu nyanyian yang dilagukan. Nyanyian yang diselang-selikan dengan ceramah penuh humor membuatkan masa berjalan begitu pantas sekali.

Tengah sedap-sedap dengar ceramah, si Abang mengamuk pulak nak balik sebab dia nak membotolsusu. Terpaksalah aku bawa dia balik ke rumah dulu. Selepas aku buat susu dia, aku periksa perangkap tikusku. Yahoooo.. dapat sekali 2 ekor cencorot!

Abang pulak sambil membotol, terus lelap. Yang lain masih di surau pula. Mujur anak jiran aku ada di rumah dia dan sanggup menemani Abang dan cencorot dalam sangkar tu. Aku menapak kembali ke surau. Hampir 11.45 malam, ceramah tamat. Rupanya ramai anak kecil yang sudah tertidur termasuklah Kakak dan Adik. Terpaksalah aku dukung si Adik pula dan menapak ke rumah sekali lagi.

Masa aku dukung Adik, aku lihat di pentas, sesi otogeraf tak rasmi telah mula berlangsung. Bila aku kembali ke surau 15 minit kemudian, sesi otogeraf itu masih panjang lagi "Q"nya. Mungkin sebab Akhil Hayy baru keluarkan album nasyid yang buat ramai yang mahukan tandatangan beliau pada kulit albumnya.

Sambil-sambil diaorang berebut-rebut nak otogeraf tu, sesi ambil gambar ajk surau bersama ustaz pun berjalan. Ambil gambar ikut suka tuan punya kamera hehehe. Rasa macam nak buat simbol rock kapak di belakang kepala Ustaz tapi tak sangguplah pulak.

Selesailah sudah ceramah Isra' Mi'raj Surau Al-Hidayah Saujana Utama untuk tahun ini. Bagi yang tak pernah dengar Akhil Hayy ni bernasyid, tekanlah "play" pada klip video di bawah. Pada yang nak dengar rakaman ceramah dia pulak, sila klik sini.



Sebagai penutup entri ini, sama-samalah kita hayati lirik Selimut Putih.

Bila Izrael datang memanggil,
Jasad terbujur di pembaringan,
Seluruh tubuh akan menggigil,
Terbujur badan dan kedinginan.

Tak ada lagi gunanya harta,
Kawan karib sanak saudara,
Jikalau ada amal di dunia,
Itulah hanya pembela kita.

Janganlah mahu disanjung-sanjung,
Engkau digelar manusia agung,
Sedarlah diri tahu diuntung,
Sebelum masa keranda diusung.

Datang masanya insaflah diri,
Selimut putih pembalut badan,
Tinggal semua yang dikasihi,
Berbaktilah hidup sepanjang zaman.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 Aug 2006

Lepas Ceramah

Makan dengan Ustaz Akil Hayy di rumah seorang sahabat.



Tengah buat apa tu Ustaz?



Ohhh....



Otograf kedua yang pernah aku dapat. Yang pertama, Sinaganaga untuk buku Ayah Kita Bos.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 Aug 2006

JEMPUTAN



UPDATE - Peta ke Saujana Utama
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 Aug 2006

Hidup Umpama Roda

Selepas tamat pengajian, aku pernah kerja di 4 tempat dalam masa 4 tahun sebelum menjadi hamba kerajaan sejak hampir 7 tahun yang lepas ini.

Masa aku grad, aku boleh pilih nak kerja kat mana-mana yang aku suka. Aku pergi temuduga. Yang ditanya berapa gaji nak dan bila boleh mula. Tak sempat aku nak pergi temuduga kali kedua, aku sudah mula bekerja. Itulah untungnya grad zaman ekonomi Malaysia mencanak-canak naik macam tidak akan jatuh.

Cukup setahun di situ, aku sudah bosan. Aku pindah kerja. Bidang kerja sama tapi pejabat yang lebih kecil dan di lokasi yang aku lebih suka. Sebenarnya ia lebih kepada aku mahu dekat dengan awek aku hehehe.

Selepas setahun di tempat kedua ini, ekonomi mula goyang. Satu hari sebelum hari gaji, Bos buat mesyuarat tergempar maklumkan gaji kami semua dipotong 30%. Potongan gaji mula serta-merta dan esok akan mula dapat gaji baru! Giloss. Kami semua protes sebab tidak diberi amaran lebih awal. Bos dengar cakap kami dan dia sanggup jual batang-batang golf dia (atau apa-apa batang yang dia ada.. kami peduli apa) untuk bayar gaji penuh bulan tu. Tapi bulan depan tak ada kompromi lagi. Bos juga cadangkan kami cari kerja lain.

Tak sempat aku cari kerja lain, bos aku sudah carikan aku kerja lain di syarikat kawan dia. Gaji kurang sedikit tapi tidak sesedikit gaji yang akan dipotong 30% itu. Aku pun terima sahajalah. Rupanya, aku ibarat sudah keluar dari oasis kering melangkah ke perigi buta. Hari ketiga di tempat baru, aku sibuk berkenalan dengan pemungut-pemungut hutang yang ingin sangat berjumpa dengan bos baru aku. Dari indon tukang besi sampai towkei kedai bunga cari dia. Hampeh betol!

2, 3 minggu kemudian keadaan jadi tenang. Aku tak tahulah pegawai bank mana yang mangkuk berani bagi bos aku hutang lagi masa tu. Yang aku tahu, pemungut-pemungut hutang tu berhenti bersembang dengan aku dan bank tempat pegawai bank mangkuk itu bekerja dah bertukar signboard. Aku juga sudah tidak perlu duduk di pejabat lagi tetapi ditempatkan di pejabat tapak sebab projek baru dah bermula.

Bos aku janji akan bagi duit minyak dan elaun tapak sebab kena kerja di kontena dan berkantinkan Madhura. Bila ada lukisan yang nak diberikan pada subkontraktor, dia suruh aku cetak guna duit aku dahulu dan claim kat pejabat. "Baik bos" kata aku. Selepas beberapa bulan, aku masih tak dapat semua claim-claim aku. Bukan setakat aku je yang tak dapat apa yang dijanjikan, pekerja-pekerja Indon kat tapak semuanya dah tak nak kerja sebab dah lama tak dapat gaji. Nasib baik diaorang tak pelangkung aku!

Aku sendiri sudah mula mencari-cari kerja lain. Sementara aku sedang mencari-cari itu, pengarah syarikat yang membiayai projek aku tu buat lawatan mengejut dan dia bengang sebab tidak ada Indon yang bekerja. Rupanya, hari itu barulah aku tahu, bos aku sudah pusing duit projek ini untuk projek lama yang tak siap-siap dan takkan siap itu. Akibatnya... aku yang bekerja di syarikat yang mengendalikan kerja di tapak tapi tak tahu malu guna duit yang orang bagi untuk projek lain pulak, telah tidak diperlukan lagi.

Maka bermulalah hidup aku sebagai seorang Salesman.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 Aug 2006

Lelap

Maghrib.

"Abang ni bau ikan lahh.. pegilah mandi cepat!"
Aik.. aku yang baru balik main bola ni dikatakan bau ikan... ehh.. bini aku mana pernah panggil aku abang... anak aku yang sukar disuruh mandi itu rupanya yang berbau.

Tengah Malam.

"Sayang ni kuat benau bau petai.. gi lah gosok gigi tu dulu"

Lepas gosok gigi.... aku taip entri ini sebab bini aku dah lelap! Lama betul aku menggosok rupanya.



Ps... aku pergi Laman Seni lawat gerai geng jurnal. Kalau nak tahu kisah sorang jejaka pemalu yang aku jumpa kat situ.. sila ke entry kingbinjai ini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Aug 2006

Apa Kata Survey

Ketika berbicara tentang konflik dalam rumahtangga, penceramah ada menyebut tentang satu kajian oleh seorang saintis yang dia dah lupa nama. Kajian itu menyatakan, perempuan perlu menuturkan sebanyak 1,000 (atau 10,000???) patah perkataan dalam sehari. Lelaki pula hanya perlu bertutur sebanyak 20% sahaja dari jumlah perkataan seorang perempuan. Pendek kata, untuk memastikan sesuatu konflik di antara lelaki dan perempuan itu dalam keadaan terkawal dan menjurus kepada hasil yang positif, faktor kebercakapan yang banyak seorang perempuan haruslah difahami oleh seorang lelaki.

Untuk mengesahkan akan kebenaran teori ini, aku telah membuat perbandingan di antara blog-blog berikut :-

Blog Isteri Orang

MAMARISYA

RAHAYU

P-NUT

Blog Anak Dara

Sastri

Si Kenit

Tuan Tanah

Blog Suami Orang

Ontahsapo

Esis

DugongSenyum

Blog Lelaki Bujang

BlackPurple

Spyz

AyobKelubi


Hasil pemantauan aku ialah:-

Kebanyakan entri blog lelaki bujang dan yang dah berkeluarga tak banyak beza. Pendek.
Kebanyakan entri blog orang perempuan semasa bujang pendek-pendek... bila dah mula berkeluarga... mak aiii.. panjangnyaaaaa.

Kesimpulan anda?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Aug 2006

Kursus

Aku kena hadir kursus Pengurusan Konflik dan Krisis selama 2 hari. Tadi (Selasa) cerita pasal konflik. Esok (Rabu) cerita pasal krisis pulak. Kursus ok. Tapi aku rindukan blog aku! Kat rumah ni sempat jenguk sekejap2 jer sebab anak-anak aku sibuk suruh buka website Ultraman dan Power Rangers. Si Kakak pulak demam, sampai Ustazah dia hantar balik ke rumah petang tadi. Bila dorang dah tidur, baru boleh memblog dengan aman hehehe. Baru sempat jengah beberapa blog dan komen apa yang patut... tengok jam dah lewat malam dah. Pada tuanpunya blog-blog yang aku tak sempat tinggalkan jejak tu aku nak mintak maaf banyak-banyaklah ya. Tapi tak tinggal jejak tak bererti tak lawat ya :). Kalau ada yang sudi, silalah jenguk fotopages aku. Aku akhiri entri aku ini dengan pertanyaan... Apakah yang pelik dengan amaran pada tingkap bilik hotel ini?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30 Jul 2006

Nak Cepat Sangat

Kalau anda sekeluarga sedang menuju ke Tiara Beach Resort, Port Dickson untuk bersuka ria di hujung minggu beberapa hari selepas kakitangan kerajaan mendapat gaji, anda pasti berhadapan situasi seperti gambar di bawah semasa melalui lebuhraya Utara Selatan.




Semasa anda sedang mengawal perasaan disebabkan tempoh perjalanan yang menjadi lebih panjang akibat kesesakan jalanraya di lebuhraya yang tinggi kadar tolnya itu, beberapa kereta yang dipandu oleh beberapa orang yang menyangka hanya mereka sahaja yang perlu segera sampai ke destinasi akan memotong anda dan manusia penyabar yang lain menggunakan lorong kecemasan. Contohnya adalah seperti gambar berikut.




Apa yang anda perlu lakukan? Berdoalah semoga mereka-mereka yang mementingkan diri sendiri itu mendapat bala dan teruskan kesabaran anda melayan anak-anak anda yang sudah acap kali bertanya .... "Bila nak sampai ni ayah? Kitaorang tak sabar nak berenang ni." Kesabaran aku dan doa aku makbul segera pada petang sabtu lepas!




Padan muka!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28 Jul 2006

Ingatan Terawal

Tok Rimau sepatutnya kena bayar royalti pada aku. Walaupun aku dah lama khatam Ayah Kita Boss, aku masih rajin bukak arkib blog dia masa di danchan. Kali ini aku jumpa entri Ingatan Terawal. Dah hampir 1 jam aku picit-picit otak aku bagi keluarkan balik memori yang duduk di saf paling belakang sekali. Susah! Otak aku ada banyak darah kotor mungkin. Betullah kata bini aku...

Darah kotor wanita akan keluar dari sistem sebulan sekali.

Darah kotor lelaki.... naik ke atas dan kekal di kepalahotak awak tu selama-lamanya!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

27 Jul 2006

Alasannnnnnn

Satu hari di bulan puasa.

Bagus sungguh lah vakum ko ni... gerenti selesa orang yang datang rumah akak raya ni sebab rumah akak tadak habuk langsung... tapi kalau akak beli vakum ni, tak raya ahh akak sebab bajet yang ada nak guna buat beli baju sale kat Sogo dan kuih raya yang dah ditempah.

2 minggu lepas raya.

Bagus sungguh lah vakum ko ni... kenapa lah ko tak datang masa bulan puasa ari tu? Senang kerja akak kau kalau ada vakum bagus camni kat umah lebih2 time tengah posa ari tu. Sekarang ni abang dah takder bajet lah. Kalau ko datang awal sikit.. bolehlah abang kurangkan beli kerepek yang tak sedap ni buat bayar downpayment.

Kesimpulan

Banyak lah korang punya alasan.. kalau tak nak beli cakap je lah tak nak beli.. hampehhhh
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24 Jul 2006

Jom SMS

Amirul tersingkir dalam Konsert 08 yang berlangsung setelah memberikan persembahan lagu Jatuh dendangan asal Adam AF2. Persembahan Amirul mendapat kritikan hebat dari tiga Pengkritik Jemputan termasuk Pengkritik Tetap.

Sejurus selepas Amirul beredar meninggalkan Akademi Fantasia, pihak Akademi mengumumkan AFMASUK 8 pelajar yang telah tersingkir dari Akademi sebelum ini.

Empat pelajar telah diumumkan untuk meneruskan impian mereka di Konsert Akhir dan keputusan AFMASUK hanya akan diumumkan di Konsert 09.

Itulah Akademi Fantasia yang penuh dengan kejutan.



Mudahnya cara nak dapat duit dari orang bangang kan?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

21 Jul 2006

Satu Hari Seorang Salesman

Isnin 8.30 pagi

Lagi banyak rumah kamu ketuk, lagi banyak peluang untuk dapat demo. Lebih banyak demo yang kamu dapat tunju, lebih banyak jualan yang kamu akan dapat. Lagi banyak jualan yang kamu buat, lagi besar komisyen yang kamu dapat. Lagi banyak jualan yang kamu buat , lagi besar keuntungan cawangan kita. Lagi besar keuntungan cawangan kita, lagi banyak kemudahan yang cawangan boleh beri pada kamu. Lagi banyak kemudahan yang kamu dapat, lebih senang kamu nak buat jualan. Lagi senang kamu nak buat jualan, lagi banyak rumah kamu akan ketuk.

Selasa 8.30 pagi

Lagi banyak rumah kamu ketuk, lagi banyak peluang untuk dapat demo. Lebih banyak demo yang kamu dapat tunju, lebih banyak jualan yang kamu akan dapat. Lagi banyak jualan yang kamu buat, lagi besar komisyen yang kamu dapat. Lagi banyak jualan yang kamu buat , lagi besar keuntungan cawangan kita. Lagi besar keuntungan cawangan kita, lagi banyak kemudahan yang cawangan boleh beri pada kamu. Lagi banyak kemudahan yang kamu dapat, lebih senang kamu nak buat jualan. Lagi senang kamu nak buat jualan, lagi banyak rumah kamu akan ketuk.

Rabu 8.30

Lagi banyak rumah kamu ketuk, lagi banyak peluang untuk dapat demo. Lebih banyak demo yang kamu dapat tunju, lebih banyak jualan yang kamu akan dapat. Lagi banyak jualan yang kamu buat, lagi besar komisyen yang kamu dapat. Lagi banyak jualan yang kamu buat , lagi besar keuntungan cawangan kita. Lagi besar keuntungan cawangan kita, lagi banyak kemudahan yang cawangan boleh beri pada kamu. Lagi banyak kemudahan yang kamu dapat, lebih senang kamu nak buat jualan. Lagi senang kamu nak buat jualan, lagi banyak rumah kamu akan ketuk.

Khamis (ditto)

(Ditto)

Jumaat (ditto)

(Ditto)

Sabtu (ditto)

(Ditto)


Isnin, Selasa, Rabu, Khamis, Jumaat dan Sabtu (Bila hujung bulan.. Ahad)

9.00 pagi - Kita minum dulu
10.00 pagi - Kawasan mana kita nak pergi hari ni?
11.00 pagi - Parking van bawah pokok
12.00 - Dah abis ronda satu taman... tak dapat demo lah Boss
2.00 petang - Parking van kat pokok lain pulak
2.15 petang - Boss.. boss.. jom buat demo
2.20 petang - Vakum ni power kak.. tengok tu.. siap boleh lekat kat dinding lagi
2.45 petang - Bestnya vakum ko ni.. tapi laki akak gi outstation lah.. minggu depan baru dia balik (penat jelah aku buat demo ni.. hampeh)
3.00 petang - Nanti kalau akak jadi nak beli akak tepon ko ya (laki ko dengar harga menatang ni beribu-riban... gerenti dia tak nak kak)
3.30 petang - Sambung ketuk rumah orang lagi kalau rajin
5.00 petang - Masih tak rajin lagi
6.00 petang - Orang mula ramai yang balik dari kerja
6.30 petang - Ko datang malam kang boleh? Aku nak main bola lah petang ni
8.30 malam - Gelap jer rumah ni... kena kencing lagiiiiiiiiiiii
9.30 malam - Takder sales la ari ni Big Boss. Lu orang ahh... memang tak boleh harap lahhh
10.30 malam - Sampai kat umah. Anak bini semua dah tido.... uwaaaaaaaaaaa
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 Jul 2006

Terpaksa Dalam Malu

Aku pernah buat benda ni selama setahun. Dalam masa setahun itu... ada banyak laki bini yang bergaduh disebabkan kehadiran aku. Ada ramai mak budak yang sanggup korbankan duit dapur demi memuaskan nafsu mereka setelah mendengar pujuk rayu aku. Ada bapak budak yang menghalau kawan-kawan aku kerana mereka cepat tersedar akan bahaya yang bakal menimpa rumahtangga mereka (tapi aku tak pernah dihalau.. cuma ditolak kehadiranku dengan cara lembut sahaja) Ada datuk-datuk yang terpaksa mengorbankan duit pencen kerana mahu melihat cucu mereka tersenyum disamping barang aku. Ada kakak yang sanggup menggadaikan Zhulian mereka sebagai barang tukar ganti dengan barangku.

Walaupun ramai yang tak suka, ada juga yang memang mengharapkan kehadiranku untuk menceriakan keluarga mereka. Ada juga yang memanggil aku ke rumah mereka setelah hilang kepuasan dengan yang lama. Ada yang bertindak lebih ganas lagi dengan datang sendiri mencari aku semasa aku masih belum bersedia. Ada yang terpaksa aku tolak tepi kemahuan mereka disebabkan tenagaku yang terbatas.... tapi aku takkan hampakan mereka.. kawan-kawan aku ada untuk melayan mereka.

Perasaan aku? Kekadang aku suka sangat buat kerja tu tapi selalunya aku benci dengan apa yang aku terpaksa lalui setiap hari. Aku ini seorang yang pemalu.. amat pemalu. Mana mungkin aku gemar mengetuk pintu rumah orang yang tidak dikenali dan mengharapkan mereka dengan senangnya membeli mesin penyedut habuk hampagas yang harganya sama dengan sebuah motosikal?

Nota kaki : Entri ini dibuat sekadar untuk memenuhi tanggungjawab seorang blogger sahaja. Maaf andainya ia gagal memuaskan nafsu membaca anda.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 Jul 2006

Didik Anak

Sabtu lepas ada Forum Remaja Oh Remajaku di surau. Tak sangka forum tu akan berlangsung selama 3 jam. Bermula jam 8 dan kami hanya solat Isyak pada jam 11. Mujur Ustaz Haslin tu rajin menyanyi dalam ceramahnya.. betul.. dia siap menyanyi Ab Laut Chalen! Forum 3 jam itu tak terasa sangat panjangnya. Kalau ada yang nak dengar bolehlah ke sini di bawah tajuk "Sambutan Ulangtahun Ketiga Surau Al-Hidayah".

Ada banyak perkara yang disentuh dalam forum tu dari doa makan boleh digunakan sebagai doa bersetubuh hinggalah kepada masalah murtad di kalangan remaja. Kalau nak diceritakan semuanya kat blog aku ni.. korang pasti akan terus menekan butang X di atas kanan blog aku ni. Lagipun aku bukan pandai nak menceritakan balik pun.

Yang aku nak timbulkan di sini ialah kesilapan aku sendiri. Aku tahu Rasulullah saw telah mengajar cara mendidik anak pada kita semua tapi aku tak mampu nak ikut. Anak aku yang paling tua belum masuk 7 tahun pun lagi tapi aku selalu marah-marah dengan dorang. Bukan setakat marah dengan mulut.. dengan tangan pun pernah, dengan penyangkut baju juga pernah. Memang mula-mula aku akan cakap dengan lemah lembut, tapi kalau dah berbuih mulut suruh mandi tak mandi-mandi jugak.... eeeee.... mulalah aku rasa nak mengamuk. Tu baru bab suruh mandi.. bab buat kerja sekolah.. Ya Allah... bukan main susah lagi dia nak buat. Aku geram dan mula marah-marah. Masalahnya, bila kena marah.. lagilah dia tak buat. Sudahnya... dia kena pukul.. nangis... tidor! Aku, tambah tension tapi tak ler sampai tahap tak bagi dia tidor pulak.

Semasa ceramah tu, aku rasa sedih sangat sebab aku gagal kawal perasaan aku. Aku rasa aku ni seorang bapa yang gagal. Aku tahu Rasulullah saw dah pesan... anak 7 tahun ke bawah kena diajar secara bermanja-manja, bermain-main, bersuka-suka dengan mereka. Tak boleh dimarah-marah apa lagi dipukul. Tapi aku tak mampu!

Bagaimana dengan korang?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 Jul 2006

Abang dan Sofa

Masa Abang Demam dulu, aku ada bagitau kalau dia tak demam dia boleh buat someresault kat sofa... Kini, lihatlah dunia...

Percubaan Pertama




Percubaan Kedua



Abang malu kamera agaknya.. setelah ditukar sudut penggambarannnnn...



Mungkin tak lama lagi aku akan mintak dia terjun dari tangga pula.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 Jul 2006

Akhirnya Zidane Bersuara

Baca yang ni

Juga yang ni

Dan yang ini

Selesai sudah teka-teki. Kan aku dah cakap Aku Benci Italy

Klik sini pada yang tak tengok-tengok lagi head-butt tu.

Update - video head butt tu dah tak boleh ditonton lagi. Mungkin sebab tak nak lip reader baca apa yang Materazi katakan macam kat sini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 Jul 2006

Tak Ikut Arahan

Kursus Induksi Jun 2000 Permai Park Inn Kuala Trengganu.

Sila baca arahan dengan betul sebelum menjawab ujian ini. Terdapat 20 soalan dan anda diberi masa selama 2 minit.



1. Jangan buka kertas soalan ini sehingga diberitahu.
2. Pastikan semua jawapan ditulis dengan terang dan mudah dibaca.
3. Sila jawab bla bla bla bla bla
4. Bla bla bla
5. Bla bla bla


Giler ahh dorang ni. Adakah patut nak kena jawab 20 soalan dalam 2 minit. Maka.... apabila fasilitator kata mulakan sekarang jer. Aku terus mula menjawab dengan pantas.

1. Siapakah Perdana Menteri Malaysia yang ke tiga? (Tun Hussien Onn)
2. Jika terdapat 50 orang pelari di dalam satu pertandingan Marathon, berapa ramaikah yang akan menghabiskan larian tersebut? (Giloss... mana lah aku tahu... kalau semua macam aku, semua tak abis ahh.. skip dulu)
3. 485/2? (Ishk.. kalkulator tak ada.. tak cukup jari nak kira ni.. arghhh... 242.5)
4. Sila berdiri dan sebut nama rakan yang duduk di sebelah anda dengan kuat. (Aku berdiri laju dan menjerit "Zakuan!"... sejurus aku duduk balik, si Zakuan pulak berdiri dan jerit "Lan Rambai!". Aku senyum kat dia.. senyum bangga sebab ternyata aku yang paling pantas menjawab soalan ujian ini.)
5. Berapakah bilangan jalur berwarna merah pada bendera Malaysia? (7 ke 8 ekk... 7 kot)
6. Sila tuliskan nama kucing peliharaan anda. (aku tak da kucing.. skip dulu)
7. Adakah anda rasa anda seorang yang bijak? (YAAAAAAAAAA!!!!!!!!)
8. Siapakah nama menteri yang bertanggungjawab ke atas runtuhnya bumbung PULAREK? (lagi soalan giler ni... kang aku salah jawab kang.. tak pasal2 kena ISA.. skip lah dulu)
9. Apakah nama blogspot anda? (Apa kejadahnya blogspot ini)
10. Siapakah yang akan menjadi tuan rumah Piala Dunia 2006? (Germany!!!)
11. Mengapa....

MASA TAMAT. SILA BERHENTI MENULIS!

Seminit kemudian.. aku menjadi orang yang paling malu di dewan yang sungguh indah pada pagi bersejarah itu. Nak tahu kenapa? Sebab arahan no. 5 Bla Bla Bla yang berwarna merah itu ialah... Sila jawab soalan 1, 5 dan 14 sahaja!

Nota kaki 1 - Semua soalan ujian yang dinyatakan di atas adalah rekaan aku untuk entri ini kecuali soalan no. 4 yang benar-benar buat aku berdiri memalukan diri sendiri!
Nota kaki 2 - Hanya aku dan Zakuan sahaja yang berdiri semasa orang lain dengan tenang menjawab 3 soalan sahaja.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 Jul 2006

Sofa Untuk Dijual

Oleh kerana aku jeles dengan ada satu mamat bujang dan satu minah dara yang menayangkan sofa mereka di blog masing-masing.... maka dengan bangganya aku mempersembahkan sekeping gambar sofa di rumah aku pulak!



Ada sesapa yang berminat nak beli?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 Jul 2006

Arak Murah

Petikan The Star 6 Julai 2006. Aku dengar kat berita ringkas ERA pagi semalam tapi tak pasti telinga aku betul ke tak. Terus cari akhbar orang putih sebab tahu akhbar Melayu mesti takkan keluar punya.

Tengku XXX said his ministry would also talk to the Finance Ministry about the taxes on wine and beer.

“Currently, a lot of tourists are complaining that the prices of wine and beer sold in Malaysia are too high. In fact, the prices of such products are the highest compared with other countries like Thailand, Singapore and Vietnam,” he said.



Apa kejadahnya Menteri beragama Islam di Negara Islam Hadhari ini boleh berfikir sedemikian? Kalau ikut nafsu aku... kalau nak suruh tourist datang lagi banyak. Bukak kilang "ayam" lagi senang kan kan kan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 Jul 2006

Kucup Tangan

Masa aku kecik dulu, takder sapa pun yang ajar aku salam dengan orang cium tangan. Zaman tu Mak aku cakap, orang nak bagi salam pun malu. Takut dikata alim kot. Bila aku masuk asrama masa form 1, masa Mak nak balik, dia cium aku jer. Aku tak ingat aku salam Mak dan Arwah Abah ke tak. Yang aku ingat, beberapa bulan kemudian, masa kat stesen bas Melaka, aku nampak senior satu sekolah yang balik kampung satu bas dengan aku, bila jumpa mak dia, terus salam cium tangan. Aku? Aku malu nak salam orang cium tangan lah. Tak tahu kenapa. Sebab tak biasa agaknya. Tapi lepas aku saksikan kejadian senior cium tangan mak dia tu, aku berjaya salam Mak cium tangan sekali. Suka betul Mak.

Masa anak aku kecik pulak (sekarang ler), majoriti budak-budak dah diajar dah salam cium tangan. Budak yang asal boleh capai tangan kita jer, kita akan terus bawa tangan kita ke mulut dia bagi dia cium. Bila dah biasa.. takder masalah ahh.. malah menjadi masalah pulak budak-budak ini bersalam sesama sendiri sebab masing-masing hendak cium tangan orang yang disalam. Entah berapa kali tah, kepala anak aku berlaga dengan kepala sepupu atau kawan sebaya dorang terutama kalau yang bersalaman itu umur kedua-duanya sekitar 1.5 - 2 tahun.

Anak aku terutama Abang dan Adik memang pantang tengok aku keluar dari pintu rumah walau destinasi aku hanyalah di halaman rumah sahaja untuk menyesakkan dada sebentar. Kalau dorang sedang minum Milo pun sanggup berenti dan berlari2 mendapatkan aku sambil menjerit hendak salam. Walaupun aku kata aku tak kemana-mana, mereka tetap ingin bersalaman. Nak tahu kenapa? Sebab cara mereka salam lebih maju kehadapan dari anak-anak lain! Bukan takat nak kucup tangan ayahnya yang tersayang itu... mereka belasah jilat sekali... BERTUAH punya budak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 Jul 2006

Bencinya Aku

Aku benci Pizza Hut, Ferrari, Spagheti, Paparazzi dan apa-apa sahaja yang berasal dari Itali. Aku sungguh benci.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Jul 2006

Yehaaa

Tengahari Ahad 2 Julai 2006. Aku bawak bini gi scan. Kami berdua memang dah ready for the worse. Mula-mula nampak macam sama dengan 2 minggu lepas.... doktor tu pusing sini.. pusing sana.. at last... Alhamdulillah. Nampak pun baby kecik kenot dalam perot bini aku. Heart beat pun ada. Ukuran pun ok. 9 minggu 1 hari. Nampaknya tempoh "berpuasa" aku akan tamat sehari dua ini... yehaaaaaa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30 Jun 2006

Takda Otak

Hari ini hari Jumaat. Hari yang aku janjikan ada entri baru selepas bercoti-coti malaya di Kota Kinabalu. Aku ada terlampau banyak benda yang nak ditulis.. terlalu banyak.. hingga aku tak tahu nak tulis apa. Oleh itu aku cadang nak upload gambar je. TAPI..... aku lupa bawak kable usb camera aku tu.... so tak boleh nak tranfer gambar ke pc ni.

Akhir sekali.... otak aku masih berehat dan masih di Sabah walaupun secara zahirnya aku berada di pejabat. Sekian untuk kali ini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

25 Jun 2006

Halallllllll

Esok kat opis aku ada game bowling jam 12 tengahari. Betulll.. 12 tengahari. Memang begitulah cara-cara untuk menggantikan kerja-kerja yang sepatutnya dijalankan pada hari Sabtu kedua atau keempat dulu. Sekarang Sabtu dah tak kerja... jadinya kerja penting itu terpaksa dibuat waktu tengahari hari Isnin. Sian akuu.. kena main bowling masa aku patut tido!

Selasa pulak aku nak bercoti-coti di KK dengan family. Naik kapalterbang paling morah di dunia itu. Mana tak morahnya.. dorang boleh guna duit airport tax yang aku bayar 6 bulan dulu tu utk macam-macam benda. Ya.. aku bayar 6 bulan yang lepas pada mereka dan mereka hanya akan bayar pada MAB sekarang. Bijak tak mereka? Bijak kan. Kalau mereka tak bijak macam company yang satu lagi itu, pasti aku tak mampu nak bawak family aku ke KK!

Rabu ini pula... adalah hari paling penting dalam hidup kita semua. Apa dia? Tak tahu lagi? 28 Jun 1998 adalah hari aku dihalalkan untuk buat anak! Ya.. sudah 8 tahun aku menceburi bidang itu. Buat Black Purple dan Sastri.... jangan tunggu lama-lama.... nanti lama-lama... (kepalahotak aku ada macam-macam idea untuk diletak di sini tapi aku tak sanggup taip hehehe)

Kesimpulan kepada entri ini ialah.. Hari jumaat minggu hadapan, baru akan ada entri lain dari aku. Aku tak nak lah jadik macam Tiara yang menghilangkan diri senyap-senyap dan tetiba buat entri suruh laki dia tunggu dia pulang atas katil. Kot ya pun.. suruh lah laki dia tunggu kat airport ker stesen bas ker atau kat pagar rumah dulu kan hahahaha.

Selamat berbowling untuk aku dan Kota Kinabalu.... aku cabar kau....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 Jun 2006

Kisah Jiwang Karat 2

Lan sayangkan Sayang,
Lan rindukan Sayang,
Lan cinta sangat kat Sayang...


Begitulah 3 ayat keramat yang selalu ku ucapkan di telinga mu. Sejak hari pertama kita confirm jadi pakwe makwe... kita sering berbalas ucapan yang sama....tiap kali mengakhiri surat cinta kita, tiap kali mengakhiri gayutan cinta kita (gayut kat telepon ya!), tiap kali mengakhiri dating kita, pada malam pertama kita, pada setiap bulan madu kita, ketika dirimu di labour room melahirkan anak-anak kita dan banyak ketika-ketika lagilahhhhhhh senang cerita..

Demi cinta kita itulahhh.. aku sanggup serahkan remote control Astro rumah kita sejak 2 minggu ini kerana aku tahu.. Sayang lebih teruja untuk menonton CSI daripada tengok bola.. dan aku.... takpa lahh.. biar lah aku sahaja yang beralah....

Mamakkkkk... hujan lebat mana pun aku tetap akan pergi ke kedaimu... kerana.. demi cintaku padamu Sayang.... tak akan aku benarkan World Cup ini mengganggu Sayang menonton AXN!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

21 Jun 2006

Kawasan D

Aku suka bola. Tapi tidak ada entri lagi dari aku pasal world cup selain dari yang ini. Entri ini juga bukan untuk ulas kenapa England masih belum berjaya kalahkan Sweden dalam World Cup sejak 40 tahun lepas. Entri ini adalah untuk menguji. Korang tahu tak fungsi kawasan D depan kotak penalti seperti dalam imej di bawah? Kalau aku cakap.. kalau tendang dari situ bola masuk dalam gol tak kira korang percaya tak?



Nota - Aku tahu apa fungsi kawasan D itu sejak dari sekolah rendah lagi!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19 Jun 2006

Abang Kecik

Pagi semalam aku ada 2 komitmen. Nak kena jadi pengadil untuk Street Soccer Remaja Al-Hidayah dan juga nak bawak bini pegi check-up kat Pusrawi.

Aku cakap dengan bini, pagi-pagi aku mesti pergi ke surau dulu untuk buat undian dan kemudian beri penerangan pada budak-budak tu tentang peraturan pertandingan. Briefing tu dijangka dibuat jam 8.30 pagi.. jadi elok sangat ahh selesai briefing aku balik dan bawak bini ke klinik tu sebab klinik buka jam 9. Harapnya orang tak ramai dan aku dapat segera kembali bertugas di surau.

Walaubagaimanapun, rancangan hanya tinggal rancangan jelahhh. Pukul 9 baru mula briefing tu. Lepas penerangan selama lebih kurang 10 minit, aku dapati kawan aku yang dah ditugaskan untuk jadi pengadil sementara aku nak ke klinik tu masih belum sampai lagi. Hampehhh... aku pun tengok jugak Rep Chech kena belasah dengan Ghana sampai pukul 2 pagi tapi masih boleh bangun awal jugak.

Pukul 10 pagi baru nampak kelibat mamat tu. Aku pun terus serah wisel kat dia dan merempit balik ke rumah. Tak sabar rasanya nak tengok kandungan rahim bini aku bila di "scan" nanti. Kamera pun aku bawak untuk aku amik gambar still dan video pada screen monitor tu kalau-kalau doktor tu tak boleh nak produce.

Tiba di klinik, Alhamdulillah orang tak ramai. Tunggu dalam 20 minit dapatlah jumpa doktor. Doktor tanya latar belakang dan sejarah kemengandungan bini aku sebelum-sebelum ni dan akhirnyaaaa... "Sila baring kat atas katil tu" minta puan doktor. Aku pun menyebuklah berdiri dekat-dekat skrin monitor di sebelah katil tempat bini aku diskodeng isi rahimnya.

Belum sempat aku nak tanya doktor kalau-kalau boleh dapat gambar scan tu ke... semangat aku terus luntur bila aku dapati imej yang dipaparkan sama seperti imej yang aku lihat lebih kurang 3 bulan lepas aku kahwin dulu (1)... Reaksi doktor ini juga sama seperti dulu....saiz kandungan terlalu kecil dari yang sepatutnya.

"Saya bagi awak makan ubat ni dulu dan kita beri sedikit masa untuk ia membesar. Dua minggu lagi awak datang balik"

Bagi aku, aku tahu buat masa ini... Adik masih lagi anak aku yang bongsu dan panggilan Bang Cik (Abang Kecik) untuknya terpaksa ditangguhkan dulu.


UPDATE pd 4.25pm

Tambahan nota kaki

(1) Satu minggu lepas scan 3 bulan lepas kahwin itu, bini aku terpaksa buat D&C untuk membuang kandungan yang tidak menjadi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...