9 Jun 2006

Touch n Go Tips

Tip 1 - How To Reload Faster

- Pastikan baki nilai kad bawah RM1
- Kalau que lorong reload pendek.. beratur jelah macam orang lain
- Kalau que lorong reload panjang - JANGAN ikut sama orang lain yang lurus bendul itu
- Terus pandu ke lorong Touch N Go di sebelah lorong reload
- Buat macam tak tahu baki kad tak cukup
- Bila palang tak naik-naik, suruh kawan sebelah keluar dari kereta dan pergi reload di lorong reload kat sebelah.
- Sambil melihat kawan anda berjalan itu... lambailah tangan anda ke belakang meminta maaf pada deretan kereta yang menjerit-jerit memaki anda
- Bila dah touch kad yang dah penuh dengan duit... tunjukkan isyarat jari hantu anda sebagai tanda terima kasih atas kesabaran mereka yang dibelakang anda itu.
- Pandulah dengan selamat.... kalau boleh pecut laju-laju.. takut yang di belakang anda tadi ingin membalas lambaian jari hantu anda tadi


Tip 2 - How To Save on Tol Payment Using Smart-Tag

- Masuk ke PLUS Hiway.. buat macam biasa... pastikan Rangkaian Segar tahu anda masuk ke hiway tu.
- Pastikan ada kereta yang ikut kereta anda dalam jarak tak sampai 2 meter semasa menghampiri lorong smart tag untuk keluar dari hiway
- Pastikan smart tag anda sendiri dicabut baterinya/rosak/masuk air.. paling senang sorokkan bawah seat.
- Palang tidak akan naik seperti biasa.. tunggu sampai betul-betul di palang...
- Sementara itu.. kereta di belakang anda akan sampai di sensor dan smart tag beliau akan berbunyi "tit"
- Palang naik dan di skrin akan menunjukkan baki kad kereta di belakang anda.
- Palang akan turun sebaik sahaja anda melepasinya dan menyebabkan orang lain terkandas.
- Teruskan perjalanan anda ke One-Utama dan tengoklah wayang bersama isteri anda yang tercinta
- Selesai berdating.. balik guna hiway yang sama.
- JANGAN guna lorong Touch n Go atau Smart Tag!
- Pastikan anda melalui lorong tol si Markonah dan ambil tiket sambil tersenyum manja pada beliau
- Keluar dari hiway guna lorong Smart Tag.. pastikan Smart Tag anda telah kembali berfungsi.
- Singgahlah makan di mana-mana menggunakan duit yang anda jimat daripada menbayar tol itu tadi

NOTA PENTING 1 - pastikan anda masuk dan keluar di tol yang berasingan
NOTA PENTING 2 - pastikan pesan isteri anda untuk tidak membuang tiket tol yang sukar diperolehi itu
NOTA PENTING 3 - Aku tak tahu bila Kisah Jiwang Karat aku tu akan disambung
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 comments:

Mamamanja said...

salam kenal..

hehehe.. wat malu jerk kalu buat cenggitu

apapun.. cantik blog

ontahsapo said...

tip no 2 aku pernah rasa...tapi secara tak sengaja....di elevated ampang...best gak...

Lan Rambai said...

mama : tip no 1 memang hanya utk orang yang tak tahu malu jerr ekekeke

os : tip no 2 tu based on pengalaman aku sendirik.. tapi aku dah bagi kat mamat tol utk touch kan kad aku.. tengok2 baki tak berubah lagik.. so aku terpaksa melakukannya ekekeke

Aku Bukan Bidadari said...

nak citer, kalau tiara lalu kat tol yg org len beratur pjg bayar manual tu.. yg tk pakai kad t&go ni kan, selalu tiara bukak tingkap pehtu lambai2 kad t&go ni kat depa tuh..wakakakaa (mcm belagak abih ler)sebab tak sesak nk beratur mcm depa..ekekeee..

blackpurple said...

Mana entah pulak aku letak TnG aku tuh....

Lan Rambai said...

ABB... ishkk.. sombongnya dia .. tak baik tau... stat next week.. tngo pun beratur panjang gak kat jln duta tu

BP - kat bawah seat le tu

kOmEnG hEnSeM said...

macam gumpunk punya tipsss....hahahahahahahahahaaaa.....

KAMATO said...

idea first class, tapi janganla kecuali terdesak....hehe

akimanikki said...

tak aci tul la..
apsal blogger je bleh tuleh komen.
aku dah takmo guna nick nih sebenonya..
lan, takleh ke ko bukakan ruang untuk `other'

kingbinjai said...

hahahha tips yang bagus sekali!

Lan Rambai said...

Komeng, Kamato dan KingBinjai.. tips ini memang utk yg tak tau malu dan yg terdesak jer hehehe

ebibaga... tgklah nanti.. akan dipikirkan... tapi tatau lagi bila